Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2014

Ο ΟΤΕ, η Morgan Stanley και τα σενάρια για τα telecoms

Ο ΟΤΕ, η Morgan Stanley και τα σενάρια για τα telecoms

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley για τον ΟΤΕ, όχι τόσο για το περιεχόμενο της σύστασης (αύξηση στάθμισης στο χαρτοφυλάκιο και τιμή-στόχος τα 13 ευρώ), όσο για διάφορα σενάρια στα οποία αναφέρεται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο ξένος οίκος προβλέπει πως από το 2014 και μετά, ο ΟΤΕ μπαίνει σε μια περίοδο σταθεροποιημένου EBITDA και παράλληλα μειωμένων εξόδων για αναδιάρθρωση και για τόκους.

Επίσης, η Morgan Stanley εστιάζει στην πολύ ισχυρή ρευστότητα του εισηγμένου ομίλου και αναφέρεται στο ζήτημα της διανομής μερίσματος από το 2015. «Η μέση εκτίμηση της αγοράς μιλά για μέρισμα ανά μετοχή 0,23 ευρώ, αλλά εμείς εκτιμούμε 0,50 ευρώ, για μια μερισματική απόδοση 4,5%, όπως και η μέση του κλάδου διεθνώς, η οποία θα οδηγήσει στη διανομή ενός ασφαλούς ποσοστού 40% των κερδών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας το σκεπτικό της η Morgan Stanley, αναφέρει το εξής: Μέχρι τώρα που ο ΟΤΕ δεν διένειμε μέρισμα, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom δεν είχαν λόγο να βιάζονται να αυξήσουν το ποσοστό τους στην εισηγμένη του ΧΑ, από το 40% που είναι σήμερα. Αν όμως υποθέσουμε πως ο ΟΤΕ θα μοιράσει του χρόνου 250 εκατ. ευρώ μέρισμα, τότε γύρω στα 150 εκατ. θα τα πάρουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας και θα φύγουν από το ταμείο της Deutsche Telecom.

Γιατί λοιπόν, αναρωτιέται η Morgan Stanley, οι Γερμανοί να μην δανειστούν σε μια εποχή τόσο χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό τους στον ΟΤΕ και να αρχίσουν να εισπράττουν από του χρόνου μερίσματα που θα υπερκαλύπτουν τους τόκους; Και μια πρώτη «αφορμή» αγοράς για τους Γερμανούς, θα μπορούσε να είναι το 10% του Οργανισμού που εξακολουθεί να κατέχει το ελληνικό δημόσιο, σε μια περίοδο που το τελευταίο ακολουθεί πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που θέτει η Morgan Stanley είναι η σταδιακή συγκέντρωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Αναφέρεται, για παράδειγμα, στην εξαγορά της Hellas On Line από τη Vodafone, για το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Nova, για τις σχέσεις Vodafone-Wind και για το από κοινού ενδιαφέρον τους για την εξαγορά ολόκληρου του ομίλου Forthnet (άρα και της θυγατρικής Nova).

O ξένος οίκος λοιπόν θεωρεί αρκετά πιθανή τη δημιουργία δύο μεγάλων σχημάτων στην Ελλάδα που θα ελέγχουν -αθροιστικά- κοντά στο 90% της αγοράς. Του ΟΤΕ από τη μία πλευρά και των Vodafone-Forthnet-Wind-HOL από την άλλη. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, η εποπτεύουσα αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δεν θα έχει σοβαρό έρεισμα να «στριμώχνει» τον ΟΤΕ για την δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά και έτσι θα χαλαρώσει πιθανότατα τους -αυστηρούς μέχρι σήμερα- περιορισμούς της.

Επί του παρόντος βέβαια, μιλάμε μόνο για σενάρια. Ωστόσο, συχνά στο χρηματιστήριο κερδίζει όποιος επιλέξει έγκαιρα το σωστό σενάριο. Αρκεί βέβαια να επιλέξει σωστά...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v