Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2014

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Eσπασαν... τα νερά στο χρηματιστήριο

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Eσπασαν... τα νερά στο χρηματιστήριο

Μόλις προ ημερών έγραφε η στήλη σχετικά με την εμφανή αδυναμία που παρουσιάζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ για το πού αποδίδει την εικόνα αυτή η Alpha Finance, αλλά και για τους λόγους που ο γνωστός οίκος προτείνει την αγορά του τίτλου.

Όμως, καθόλου καλύτερη δεν είναι η πορεία και της άλλης εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης-αποχέτευσης, της ΕΥΑΘ, η οποία υποχρεώθηκε σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου. Ο τίτλος έχει χάσει γύρω στο 32% της αξίας του το τελευταίο δωδεκάμηνο και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ... ευρώ και δραχμής (στη διετία ο Γενικός Δείκτης έχει ανεβεί 50%).

Το γεγονός ότι δεν φαίνεται ιδιωτικοποίηση στο άμεσο μέλλον είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο αν κάποιος συνεκτιμήσει και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Επίσης, αν τα σενάρια περί σύμπλευσης της ΕΥΔΑΠ με την ΕΥΑΘ πλήττουν την πρώτη, λογικά θα έπρεπε να ευνοούν τη δεύτερη, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χ.Α.

Τέλος, αν τα δύο «κρατικόχαρτα» πέφτουν επειδή κάποιοι προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες -όποτε γίνουν- εκλογές (επισημαίνουν και την ανάλογη εικόνα στο ταμπλό του ΟΛΠ), τότε γιατί δεν έχουν αντίστοιχη πορεία και άλλες μετοχές του δημοσίου, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΛΘ;

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρχουν ίσως λόγοι (πέρα από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων) που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μελλοντική κερδοφορία των εταιρειών, τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ συγκαταλέγονται στα «αμυντικά χαρτιά» του Χ.Α., που είναι σαφώς κερδοφόρα και μάλιστα διαθέτουν υψηλότατο καθαρό ταμείο.

Ειδικότερα για την ΕΥΑΘ, η τρέχουσα αποτίμησή της στο Χ.Α. κυμαίνεται στα 144 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το καθαρό της ταμείο στις 30 Ιουνίου ανερχόταν στα 56,2 εκατ. ευρώ (έστω 46 εκατ. αν αφαιρεθεί το γενναίο μέρισμα που διανεμήθηκε στη συνέχεια) και τα καθαρά κέρδη εξαμήνου είχαν διαμορφωθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v