Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2014

Οι τράπεζες, ο τροχονόμος DG Comp και τα ελληνικά παράδοξα

Οι τράπεζες, ο τροχονόμος DG Comp και τα ελληνικά παράδοξα

Την έγκριση τόσο της τρόικας, όσο και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έχει λάβει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών για την τροπολογία αναφορικά με τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση.

Το πράσινο φως από την DG Comp ήταν πολύ σημαντικό, καθώς κρίθηκε ότι η φορολογική πίστωση του Δημοσίου στις τράπεζες δεν συνιστά κρατική βοήθεια.

Αν συνέβαινε το αντίθετο οι τράπεζες θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα (επίδραση στο stress test) και μακροπρόθεσμα (ένταση των κινήσεων που εξασφαλίζουν την εξόφληση της κρατικής βοήθειας).

Στον αντίποδα, η DG Comp φέρεται να μη δίνει το πράσινο φως στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θεωρεί τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ έμμεση κρατική ενίσχυση και ζητά ο ρόλος του ταμείου να περιορισθεί σε αυτόν του εγγυητή της αύξησης κεφαλαίου.

Δηλαδή, να καλύψει μόνον τυχόν αδιάθετες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου ως 434 εκατ. ευρώ.

Η στάση της DG Comp εγείρει ερωτήματα. Η Αττικής αποτελεί τη μόνη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα από τις πέντε μεγάλες καθώς δεν θεωρήθηκε συστημική και επομένως ανακεφαλαιοποιήθηκε μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια.

Έχει, βέβαια, λάβει κρατική βοήθεια (προνομιούχες) και επομένως έχει τους περιορισμούς του νόμου Αλογοσκούφη, αλλά δεν έχει πάρει κεφάλαια από το ΤΧΣ και ως εκ τούτου δεν υπέβαλε πλάνο αναδιάρθρωσης στην DG Comp.

Το γεγονός, δε, ότι το ΕΤΑΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ΤΣΜΕΔΕ, λαμβάνει κρατική βοήθεια ίσχυε και όταν αποφασίστηκε το 2013 την αύξηση της Αττικής να την καλύψει κατά ένα μεγάλο μέρος το ΤΣΜΕΔΕ.

Τότε δεν θεωρήθηκε κρατική βοήθεια. Τώρα τι έχει αλλάξει;

ΥΓ.: Η DG Comp σε αντίθεση με όσα αναφέρονται τον τελευταίο καιρό ήταν υπέρ της συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank καθώς θεωρούσε ότι αφενός θα λειτουργούσε υπέρ της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου θα διευκόλυνε με τις υψηλές συνέργειες την εξόφληση της κρατικής βοήθειας.

Μπλόκο στην τότε διαδικασία έβαλαν οι ισχυρές αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v