Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2014

Οι συμβάσεις για τις έρευνες και τα βουλευτικά... φάλτσα

Οι συμβάσεις για τις έρευνες και τα βουλευτικά... φάλτσα

Το τι ακούστηκε στις συζητήσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την ψήφιση των νομοσχεδίων για τις συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων δε λέγεται. Δυστυχώς για άλλη μία φορά, το πολιτικό σύστημα της χώρας έδειξε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του συνεχίζει να διακατέχεται από σύνδρομο συνωμοσιολογίας βασισμένο στο ότι η χώρα μας είναι πλούσια σε αέριο και πετρέλαιο και ότι όλοι θέλουν να το αρπάξουν και να στερήσουν από τους Έλληνες πλούτη που θα τους επέτρεπαν να ζουν σαν... μαχαραγιάδες.

Ο ΧΑΜ άκουσε με τα αφτιά του ανεξάρτητο βουλευτή (που γλυκοκοιτάζει προς ΣΥΡΙΖΑ) να λέει ότι οι περιοχές που θα ερευνηθούν για πετρέλαιο (ο βουλευτής θεωρούσε δεδομένο ότι έχουν πετρέλαιο) τα προηγούμενα χρόνια εντάχθηκαν στο δίκτυο Natura.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που οριοθέτησαν τις περιοχές Natura γνώριζαν ότι έχουν πετρέλαιο(!) και ήθελαν με τον χαρακτηρισμό να απαγορεύσουν κάθε άλλη δραστηριότητα (πρωτίστως τουριστική εννοείται), ώστε οι κακές ξένες εταιρείες να το εκμεταλλευτούν ανενόχλητες.

Άλλος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας κριτική στην πρόβλεψη των συμβάσεων για κλιμάκωση του εσόδου του Δημοσίου με βάση την ημερήσια παραγωγή, υποστήριζε ότι στην εν ενεργεία εκμετάλλευση του Πρίνου, η εταιρεία διατηρεί τεχνηέντως(!) την παραγωγή της κάτω από τα 2.500 βαρέλια ημερησίως. Και γιατί αυτό παρακαλώ; Για να μην πληρώνει δικαιώματα (royalties), όπως προβλέπει ο σχετικός πίνακας.

Το ατράνταχτο επιχείρημα ακούστηκε στη Βουλή και στη συνέχεια το αναπαρήγαγαν και άλλοι βουλευτές σε δημόσιες εκδηλώσεις. Όταν δε τους εξήγησαν ότι μια αύξηση της παραγωγής κατά 500 βαρέλια την ημέρα θα προσφέρει ακαθάριστα έσοδα της τάξης των 18 εκατομμυρίων δολαρίων με royalties της τάξης κάτω του 1 εκατομμυρίου, προσπαθούσαν να εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν, δηλαδή τα... ανεξήγητα.

Άλλοι βουλευτές υποστήριζαν εντός και εκτός Βουλής ότι οι εταιρείες θα μπορούν ανεξέλεγκτα να φορτώνουν το κόστος παραγωγής με κάθε είδους έξοδα, ακόμη και με τυχόν πρόστιμα που θα επιβληθούν, για περιβαλλοντικές παραβιάσεις, ώστε να μειώσουν τα καθαρά κέρδη και το ποσό που θα καταβάλλουν ως φόρο εισοδήματος.

Ξιφουλκούσαν και έκαναν αντιπολίτευση δηλαδή για θέματα τα οποία προβλέπει επακριβώς η σύμβαση, δηλαδή ποιες είναι οι δαπάνες που δικαιολογείται να ενταχθούν στα κόστη, από τις οποίες σημειωτέον εξαιρούνται τα πρόστιμα, τα οποία δεν υπολογίζονται στα έξοδα.

Έτσι όμως, ούτε σωστή αντιπολίτευση γίνεται, ούτε και εικόνα σοβαρότητας δίνει η αντιπολίτευση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v