Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2014

Οι σεισμοί, οι ασφαλίσεις κτιρίων και το... πολιτικό κόστος

Οι σεισμοί, οι ασφαλίσεις κτιρίων και το... πολιτικό κόστος

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) «Τα νέα των ιδιοκτητών», δημοσίευμα αναφέρεται στο ασφαλιστικό συμβόλαιο κτιρίων που προσφέρει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με γνωστή ασφαλιστική εταιρεία (Interamerican).

O τίτλος του κειμένου ήταν «Σεισμός Κεφαλονιάς: Αποζημιώθηκαν και μπήκαν ξανά στο σπίτι τους, γιατί ήταν ασφαλισμένοι στο πρόγραμμά μας» και μεταξύ άλλων περιγράφονται η ταχύτητα αποτίμησης των ζημιών, οι γρήγορες προκαταβολές που δόθηκαν έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής των σπιτιών καθώς και η ταχεία καταβολή της τελικής αποζημίωσης.

Στο ίδιο δημοσίευμα επίσης καταγράφεται και κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό: «Το ποσοστό ασφάλισης κτιρίων στη (σεισμογενή) Κεφαλονιά ήταν 8%, πολλά εκ των οποίων μάλιστα χωρίς την κάλυψη του σεισμού».

Πάγιο αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών προς την Πολιτεία είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών στην Ελλάδα έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) σε μια χώρα που δεν συζητούμε αν θα έχει σεισμούς, αλλά το πότε θα τους έχει.

Η λογική του αιτήματος είναι απλή: Αν η ασφάλιση γίνει υποχρεωτική, τότε η επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το ύψος ενός σημερινού συμβολαίου (οικονομίες μεγέθους, απουσία κόστους πρόσκτησης) και έτσι:

Πρώτον, τα ελληνικά νοικοκυριά θα μπορούσαν να νιώθουν ασφαλή.

Και δεύτερον, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, το κόστος ανακατασκευής θα επιβάρυνε τις εγχώριες ασφαλιστικές και κυρίως τους ξένους αντασφαλιστές τους.

Έτσι, οι άνθρωποι που θα βλέπουν το σπίτι τους γκρεμισμένο από τον σεισμό θα έχουν εξασφαλισμένη την ανοικοδόμησή του και δεν θα περιμένουν να ακούσουν από τα τηλεοπτικά κανάλια τα όποια κουτσά μέτρα ανακούφισης εξαγγείλει η κυβέρνηση, τα οποία επηρεάζονται από την εκάστοτε πορεία των δημόσιων οικονομικών και ενίοτε... από την εντοπιότητα ορισμένων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, δεν πιστεύουν πως η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας του ότι οι ήδη υπερφορολογημένοι και υπερχαρατσωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αντέχουν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμα και αν στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει η σκέψη πως η συγκεκριμένη δαπάνη αξίζει τον κόπο...

Και επίσης, γιατί η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει, τέτοιες εποχές, σχετική κουβέντα.

Το ελληνικό δημόσιο άλλωστε, κάθε άλλο φημίζεται για την ασφαλιστική του συνείδηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι όλα τα κρατικά αυτοκίνητα είναι ανασφάλιστα (η ταλαιπωρία όποιου πολίτη εμπλακεί σε ατύχημα με κρατικό αυτοκίνητο είναι απίστευτη...), όπως ανασφάλιστα επίσης είναι τα περισσότερα άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει.

ΥΓ.: Μαθαίνουμε πως μετά το πακέτο ασφάλισης κτιρίων, θα υπάρξει και νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της Interamerican και της ΠΟΜΙΔΑ, με τίτλο «ΠΟΜΙΔΑ-Compact», το οποίο θα καλύπτει τα μέλη της Ομοσπονδίας για βασικούς κινδύνους με χαμηλό ασφάλιστρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v