Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2007

IDEAL: Η... εκτόξευση και το ”έξυπνο χρήμα”!

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες τους μικροεπενδυτές της Ideal, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν... ξεγράψει τα χρήματά τους από τότε που οι μετοχές της εταιρίας είχαν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης:

Στο +764% (!) εκτοξεύτηκε η τιμή της κοινής και στο +20% η προνομιούχος!

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι αν η άνοδος των μετοχών θα συνεχιστεί ή θα ακολουθήσει ”διόρθωση”.

Με βάση τα χθεσινά κλεισίματα, η κεφαλαιοποίηση της Ideal ανέρχεται σε 26,8 εκατ. ευρώ, όταν η κερδοφορία της για το 2006 οφείλεται σε έκτακτα και μόνον γεγονότα (πώληση συμμετοχής στη Spacephone).

Επίσης, υπάρχουν κάποια νομικά προβλήματα από το παρελθόν, ενώ η ρευστότητά της δεν είναι ακόμη και τώρα ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Η ίδια η διοίκηση του ομίλου, άλλωστε, υποστηρίζει ότι το υπάρχον κεφάλαιο κίνησης δεν αρκεί για το επόμενο δωδεκάμηνο κι έτσι σχεδιάζει νέα αύξηση κεφαλαίων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο τίτλος είναι... πανάκριβος.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά.

Που θέλει τις τράπεζες να έχουν αγοράσει τις μετοχές τους προς 5 ευρώ το κομμάτι, οπότε φυσικό είναι να θέλουν να ανακτήσουν το ποσό που κατέβαλαν, έστω και μακροπρόθεσμα.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η περυσινή αύξηση κεφαλαίου ήταν της τάξεως των 53,25 εκατ. ευρώ, διπλάσιου δηλαδή μεγέθους από τη σημερινή τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.

Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται οι επόμενες συνεδριάσεις να κρύβουν συγκινήσεις, με ισχυρές... μάχες αγοραστών και πωλητών.

Το πού θα καταλήξουν αυτές οι μάχες είναι δύσκολο να το προβλέψουμε.

Πολλά ίσως να κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει το λεγόμενο ”έξυπνο χρήμα”.

Υ.Γ.: Με την προνομιούχο ούτε καν ασχολούμαστε, καθώς το free float είναι περίπου... ανύπαρκτο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v