Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2007

Το χρώμα των ομολόγων και η Τρώιλος (upd)

Ένα όνομα με το οποίο ελάχιστη ήταν η ως τώρα ενασχόληση στην υπόθεση των ομολόγων, τουλάχιστον σε επίπεδο… δημοσιότητας, είναι αυτό της Τρώιλος ΚΕΠΕΥ, μιας χρηματιστηριακής εταιρίας που εδρεύει στην… Κύπρο.

Το όνομα της ήλθε στην επιφάνεια καθώς υπήρξε βεβαιωμένη συναλλαγή της με το ΤΣΠΕΑΘ, αλλά και με το ΤΕΑΥΦΕ, για δομημένα ομόλογα ύψους 260.000.000 ευρώ συνολικά, που έχει προκαλέσει ερωτήματα.

Εμάς μας φαίνεται λίγο δύσκολο να καταλάβουμε γιατί κάποια ηγεσία Ταμείου έπρεπε να συναλλαχθεί με χρηματιστηριακή εδρεύουσα στην…Κύπρο για να κάνει αγορές ομολόγων και μάλιστα δομημένων!

Η συγκεκριμένη εταιρία βέβαια, είναι remote member του ΧΑ και πέραν αυτού (κι αυτό ίσως κάνει το θέμα ακόμη πιο… ενδιαφέρον) τελεί υπό την ηγεσία έλληνα πρώην τραπεζικού, του κ Νίκου Μπερετάνου, με μακρά θητεία (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) σε θέση κλειδί εγχώριου κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζικού ιδρύματος, της Γενικής Τράπεζας, που εν συνεχεία πέρασε στον ιδιωτικό τομέα.

Κι απ’ ότι φαίνεται είχε τέτοια… χάλια (το τραπεζικό ίδρυμα) που ακόμη δεν μπορούν να το συνεφέρουν οι νέοι ιδιοκτήτες του!

Γιατί άραγε δεν έχουν πέσει ως τώρα σχεδόν καθόλου στη συγκεκριμένη κυπριακή εταιρία, οι προβολείς της ευρύτερης δημοσιότητας;

Μήπως επειδή τα πονηρά ομόλογα βολεύει ορισμένους να είναι αποκλειστικά … ”γαλάζια” και χωρίς…. πράσινους κόκκους;

Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει γρήγορα.

Από τη μία, η Ένωση Συντακτών έχει ήδη ζητήσει από το συνδεδεμένο με αυτή ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο του Προσωπικού των εφημερίδων) να απαντήσει γιατί επέλεξε την Τρώιλος, τι προμήθεια έδωσε και άλλα τέτοια στοιχεία….

Κι από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας, λένε οι πληροφορίες μας, έχει μπει στη διαδικασία να ζητήσει τη συνδρομή της αντίστοιχης αρχής της Κύπρου προκειμένου να γίνει έλεγχος και στην Τρώιλος (ως γνωστόν η ελληνική ΕΚ ελέγχει ήδη ελληνικές χρηματιστηριακές για τις συναλλαγές τους με Ταμεία), καθώς η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπόκειται στην αρμοδιότητα των εγχώριων αρχών.

Για τους υπαλλήλους των φαρμακευτικών εταιριών ( το ΤΕΑΥΦΕ είναι το επικουρικό τους Ταμείο) δεν ξέρουμε τι ενέργειες κάνουν.

Η απάντηση της ΤΡΩΙΛΟΣ

Συμφωνίες λήψης–διαβίβασης εντολών, και όχι διαχείρισης, είχε με το ΤΕΑΥΦΕ και το ΤΣΠΕΑΘ η κυπριακή Χρηματιστηριακή Τρώιλος, συμφερόντων του πρώην Γενικού Διευθυντή της Γενικής Τράπεζας, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, κ. Μπερετάνου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο ίδιος σε συνεργάτη της στήλης.

Ο κ. Μπερετάνος είπε ακόμη ότι για τις συναλλαγές που αφορούσαν δομημένα ομόλογα ύψους 130 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από αυτά τα Ταμεία, έλαβε χαμηλότατη προμήθεια αντίστοιχη με το 0,01% επί του ποσού του κάθε ομολόγου.

Αυτό που δεν ήξερε να μας πει, παρότι διαβεβαίωσε ότι τα ”πινακίδια” των εντολών, παραδίδονταν στις διοικήσεις των Ταμείων, κι ότι υπήρχαν όλες οι υπογραφές, ήταν ποιοι ασκούσαν τη διαχειριστική πολιτική των συγκεκριμενων Ταμείων, ποιοί δηλαδή αποφάσιζαν αυτές τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v