Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2007

MLS: The only way to win is not to play!

Όσοι αγόρασαν MLS και κράτησαν τα χαρτιά τους είναι σήμερα εκατομμυριούχοι, με την προϋπόθεση… ότι ήταν δισεκατομμυριούχοι όταν προέβαιναν στην αγορά των συγκεκριμένων τίτλων!

Και αυτό γιατί ενώ πριν από 5 χρόνια η μετοχή διαπραγματευόταν στα 8 ευρώ, μέχρι προχθές βρισκόταν γύρω στο 1 ευρώ.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

Κάποιοι μάλιστα που μελετούν τα θεμελιώδη δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως μέχρι πρότινος να θεωρήσουν την τιμή της μετοχής ελκυστική και να κάνουν μουαγέν (ο αέρας και η κακή χρήση του μουαγέν ήταν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν τους μικροεπενδυτές στην καταστροφή, μετά τη ”φούσκα” του 1999).

Η μετοχή διαπραγματευόταν κάτω από τη λογιστική της αξία (12,5 εκατ.) κατά περίπου 20%, η MLS έχει μηδενικό δανεισμό και ταμείο 1,38 εκατ. ευρώ.

Και επίσης έπειτα από πολλά χρόνια ”φαγούρας” κατέφερε πέρυσι να ανακάμψει και να αυξήσει τα κέρδη της κατά 22%.

Έλα όμως που ακολούθησε η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην ”αεροπλανική σφαλιάρα” που δέχτηκε η μετοχή της MLS στο ταμπλό!

Και τι έλεγε ο ορκωτός;

Ότι σε μια εταιρία που τα συνολικά της κέρδη ήταν μόλις 575 χιλιάδες ευρώ:

-Πρώτον, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα έπρεπε να ήταν αυξημένες κατά 270 χιλιάδες. Αν συνέβαινε αυτό, όχι μόνο δεν θα είχαμε άνοδο κερδών 21% πέρυσι, αλλά δραστική μείωση.

-Δεύτερον, στον κύκλο εργασιών έχει καταχωριστεί 1,25 εκατ. που αφορά σε πρόβλεψη μελλοντικών εσόδων. Άρα, το +64% που δηλώνει η εισηγμένη ως άνοδο πωλήσεων μετατρέπεται σε +16%...

Πού Λωζάνη, πού... Κοζάνη;

-Και τρίτον, ο ορκωτός δήλωσε ότι αποθέματα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ δεν μπόρεσε να τα επιβεβαιώσει… (πού είναι τα αποθέματα, οέο;).

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, φαίνεται να ισχύει το αγγλικό απόφθεγμα: ”The only way to win is not to play” (ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις είναι να μην... παίξεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v