Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2014

Τράπεζες: Η εκτίναξη στα «κόκκινα δάνεια» και άλλα καυτά tips

Τράπεζες: Η εκτίναξη στα «κόκκινα δάνεια» και άλλα καυτά tips

Μη εξυπηρετούμενη έκθεση: Τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή στην Ευρώπη μετά τις σλοβενικές τράπεζες την εμφανίζουν οι ελληνικές αναφορικά με κριτήριο το πόσο αυξήθηκε η μη εξυπηρετούμενη έκθεση, με βάση την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως, καθώς και όσων τυπικά είναι ενήμερα και κρίνεται ότι πρέπει να απομειωθούν, εκτινάχθηκε έως και στο 53% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Η αύξηση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης κινήθηκε από το 7% (Eurobank) ως το 13% (Πειραιώς).

Για τα δάνεια που παρότι ενήμερα έχουν ανάγκη απομείωση θα πρέπει όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr να βγει οδηγία από την ΤτΕ που να επιβάλει ενιαία πολιτική προβλέψεων. Η οδηγία αναμένεται να βγει πριν από το τέλος του έτους.

 

Eurobank - capital buffer: Η Eurobank ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στη δυναμική προβολή της κεφαλαιακής θέσης των εγχώριων τραπεζών την τριετία 2014-16.

Η Eurobank στο βασικό σενάριο της δυναμικής προβολής εμφανίζει το υψηλότερο κεφαλαιακό πλεόνασμα ως ποσοστό επί του σταθμισμένου ενεργητικού την τριετία 2014-16. Στο δυσμενές σενάριο της δυναμικής προβολής η Alpha εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, με δεύτερη την Εθνική.

ΥΓ.: Η Eurobank και η Εθνική δεν έχουν εξοφλήσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, οπότε η σύγκριση με Alpha και Πειραιώς δεν γίνεται σε κοινή βάση.

 

Υψηλοί κεφαλαιακοί δείκτες: Χάρη στο stress test της ΤτΕ και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ακολούθησαν αθροιστικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν αβρόχοις ποσί την πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής.

Με βάση τα ευρήματα, συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων ευρωπαϊκών τραπεζών με καθεστώς Βασιλείας ΙΙΙ, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν κάτι τέτοιο κόντρα στο ρεύμα όπως ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης.

Ταυτόχρονα, τα ευρήματα της άσκησης δικαίωσαν την επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας της ΤτΕ να αντισταθεί στην πίεση του ΔΝΤ για μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

 

Κλειδί η δυναμική αξιολόγηση: Κλειδί βέβαια για την επιτυχία των εγχώριων τραπεζών αποτέλεσε η αποδοχή του αιτήματος δυναμικής αξιολόγησης του ισολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικήσεις τραπεζών συνεργάστηκαν αρμονικά για την επίτευξη του στόχου, ενώ βοήθησε και το lobbying από την πλευρά ξένων μετόχων, αλλά και ξένων επενδυτικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v