Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2007

Axon-Euromedica: Οι... προοπτικές τιμή δεν έχουν;

Είναι υποτιμημένη ή υπερτιμημένη τελικά η μετοχή της Axon Συμμετοχών;

Με βάση τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο τίτλος δείχνει πανάκριβος:

Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 120 εκατ. και καθαρά κέρδη 2006 λίγο πάνω από τα... 3 εκατ. ευρώ, ο δείκτης P/E είναι απλώς... υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της αγοράς!

Με τα ίδια κεφάλαια επίσης της εισηγμένης στα 53 εκατ. ευρώ, η υπερδιπλάσια κεφαλαιοποίηση φαντάζει πολύ μεγάλη για μια εταιρία συμμετοχών, καθώς στο εξωτερικό κάτι τέτοιες αποτιμήσεις τις βλέπουν μόνο στα... όνειρά τους.

Κι ο δανεισμός πάλι, καθόλου ευκαταφρόνητος. Στα 80 εκατ. ευρώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και στα 87 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η Axon Συμμετοχών είναι υποτιμημένη, αφού μόνο η συμμετοχή της στη θυγατρική Euromedica αποτιμάται γύρω στα 144 εκατ. με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τελευταίας.

Έλα όμως που και η Euromedica κάθε άλλο παρά με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης διαπραγματεύεται...

Το P/E βρίσκεται γύρω στο... 58 με βάση τα κέρδη του 2006.

Άρα λοιπόν και οι δύο μετοχές δείχνουν... πανάκριβες με βάση το ”σήμερα”. Ωστόσο κάποιοι στην αγορά λένε ότι ποντάρουν στις λεγόμενες ”προοπτικές” τους.

H Euromedica, για παράδειγμα, μετά τις δύο επικείμενες εκδόσεις των 120 εκατ. ευρώ (60+60), σχεδιάζει, λέει, για την επόμενη τριετία την εξαγορά δύο μεγάλων κλινικών, τεσσάρων μεσαίων κλινικών και δέκα διαγνωστικών κέντρων!

Και η μητρική Axon Συμμετοχών ποντάρει επιπλέον στα ”τρελά λεφτά” που ΘΑ (;) αποφέρουν οι εφευρέσεις του κ. Σούκου.

Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι οι επενδυτές ”για να συμμετάσχουν στο όνειρο” θα πληρώσουν τώρα πανάκριβα μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

Κι αν δεν τους κάτσει;

Ας πρόσεχαν, έτσι είναι το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v