Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2015

Η Civitas, το σχέδιο εξυγίανσης και τα «κουρέματα»

Η Civitas, το σχέδιο εξυγίανσης και τα «κουρέματα»

Επικυρώθηκε προ τετραμήνου από το Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Civitas του Γιώργου Φλέσσα. Η Civitas αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα αφού αδυνατεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις οι οποίες προσεγγίζουν τα 11 εκατ. ευρώ, οι μισές από τις οποίες είναι τραπεζικά δάνεια. Από την απόφαση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία στο χώρο των media.

Εκτός του Γ. Φλέσσα, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν και οι NOBILE ΕΠΕ, Growth Union Finance Limited και ο Ευάγγελος Τσαλδάρης με ποσοστά 65%, 15%, 13,5% και 6,5% αντίστοιχα.

Ενας από τους λόγους κατάρρευσης που επικαλείται η διοίκηση, εκτός από τη γενικότερη αρνητική συγκυρία, είναι η μη καταβολή 2,42 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών (πρώην υπουργείο Μεταφορών) για έργο («Προσδιορισμός και Εξειδίκευση της επικοινωνιακής στρατηγικής, κλπ») που είχε αναλάβει προ πολλών ετών.

Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφέρεται πως η εταιρεία διεκδικεί δικαστικά το συγκεκριμένο ποσό. Η οικονομική αδυναμία αποδίδεται και σε «επισφάλειες 1,7 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης» που διέρχεται η ελληνική οικονομία».

Η συμφωνία προβλέπει με λεπτομέρεια τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς τους πιστωτές μεγαλύτερος των οποίων είναι η Τράπεζα Πειραιώς (υπόλοιπο βραχυπρόθεσμου δανείου 3,38 εκατ. ευρώ στις 30 Μαρτίου 2013).

Για το δάνειο αυτό, προβλέπεται διετής περίοδος χάριτος και καταβολή του ποσού σε 40 τριμηνιαίες δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε... 12 χρόνια. Μικρότερη περίοδος καταβολής των οφειλών προβλέπεται για άλλους πιστωτές, όπως η Εθνική Τράπεζα.

Εκτός των τραπεζών, οι υπόλοιποι πιστωτές που συμμετέχουν στη ρύθμιση δέχονται «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά... 85%!

Το ίδιο «κούρεμα» υφίστανται υποχρεωτικά και όσοι πιστωτές δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v