Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2015

Οι ελεγχόμενες εκροές καταθέσεων και τα «μαξιλάρια»

Οι ελεγχόμενες εκροές καταθέσεων και τα «μαξιλάρια»

Σημαντικά χαμηλότερες εκροές σε σχέση με την προεκλογική περίοδο έχουν οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες, παρά τις ακραίες εναλλαγές ψυχολογίας, λόγω της διαπραγμάτευσης.

Το ύψος των εκροών παρακολουθείται καθημερινά από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά προς το παρόν δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Παρά την κατάπτωση σήμερα από την ΕΚΤ στον ELA ομολόγων, εντόκων, εγγυήσεων Δημοσίου και ειδικών ομολόγων, οι τράπεζες διαθέτουν επαρκές «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία Ιανουαρίου της ΕΚΤ στον ELA μεταφέρονται assets με τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα ύψους 47 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογισθεί και η ρευστότητα που άντλησαν απευθείας από τον ELA μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου ύψους περίπου 5 με 6 δισ. ευρώ, ο λογαριασμός απέχει ακόμη από το όριο των 60 δισ. ευρώ.

Με το ύψος των εκροών να μην ξεπερνά την προηγούμενη εβδομάδα τα 2,5 δισ. ευρώ, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ως τις 18 Φεβρουαρίου όταν και η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το όριο.

Μέχρι τότε θα έχει κριθεί πιθανότατα και το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται ή όχι σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v