Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2015

Η τέχνη -και οι τεχνικές- της οικονομικής πρόβλεψης

Η τέχνη -και οι τεχνικές- της οικονομικής πρόβλεψης

Σε ένα κομβικό θέμα για τις επιχειρήσεις (και όχι μόνο) εστιάζει ο κ. Μιχάλης Σαμωνάς (ορκωτός λογιστής – FCCA, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου) στο βιβλίο του με (τον σαφέστατο) τίτλο «Financial Forecasting, Analysis andModelling: A Framework for Long-Term Forecasting».

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στόχος του πρώτου μέρους είναι η ανάπτυξη χρηματοοικονομικών μοντέλων προβλέψεων και η παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών εταιρικής απόδοσης (π.χ. σε περίπτωση που μια εταιρεία θέλει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους δανειστές της ή πρώτες ύλες από τους προμηθευτές της).

Εδώ περιγράφονται και οι πιο κοινές μέθοδοι αποτίμησης της αξίας μιας εταιρείας και παρουσιάζονται οι πιο κρίσιμοι παράμετροι που την επηρεάζουν. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ενσωματώνονται τεχνικές διαχείρισης κινδύνου στα χρηματοοικονομικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν στο πρώτο μέρος.

Το βιβλίο αναπτύσσεται πάνω σε ένα case study μιας υποθετικής, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, εταιρείας και παρέχει ένα πλήρες χρηματοοικονομικό μοντέλο, σε excel, με πενταετείς προβλέψεις, αναλύσεις των οικονομικών της μεγεθών και αποτίμηση της εσωτερικής αξίας της μετοχής της.

Τέλος, παρουσιάζει τις τρεις διαθέσιμες τεχνικές διαχείρισης αβεβαιότητας και ποσοτικοποίησης του κινδύνου: ανάλυση ευαισθησίας, ανάλυση σεναρίων (αισιόδοξου, βασικού και απαισιόδοξου) και προσομοίωση Monte Carlo και απαντά σε ερωτήσεις της μορφής «τι θα συμβεί αν;» ή «Ποια είναι η πιθανότητα η εταιρεία να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση;».

Το 232 σελίδων βιβλίο, από τις εκδόσεις «The Wiley Finance Series», διατίθεται και σε e-book, από το Amazon, από όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και από το site της Wiley.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v