Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2015

Νηρέας: Το μετοχικό στοίχημα μετά το deal

Νηρέας: Το μετοχικό στοίχημα μετά το deal

Θετικά είδε η χρηματιστηριακή αγορά τη συμφωνία του Νηρέα με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς η τιμή της μετοχής σημείωσε μεγάλη άνοδο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και προσέγγισε το 0,1 ευρώ (χρηματιστηριακή αξία 6,2 εκατ. ευρώ).

Τι θα προκύψει λοιπόν από το συγκεκριμένο deal;

Πρώτον, κεφαλαιακή ενίσχυση του Νηρέα με 58,6 εκατ. ευρώ μέσω μετατροπής δανείων, και δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια συνολικά περίπου 50 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 1%. Αν συνεκτιμηθεί και η έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων έως 94,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor +4,25%, τότε μπορούμε -με βάση εκτιμήσεις αναλυτών- να μιλάμε για ετήσια εξοικονόμηση τόκων γύρω στα 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ.

Και δεύτερον, μετά το deal, ο εισηγμένος όμιλος θα διαθέτει υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και έτσι θα μπορεί να ξεκινήσει -ή καλύτερα να συνεχίσει- πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς του.

Τα ευχάριστα συμπληρώνονται από το ότι φέτος οι τιμές των ψαριών είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου.

Από χρηματιστηριακή άποψη, θα προκύψει ένας όμιλος που διαπραγματεύεται στο ταμπλό γύρω στα 65 εκατ. ευρώ (με τον συνυπολογισμό της επικείμενης ΑΜΚ) ωστόσο από αυτά τα 58,6 εκατ. ευρώ θα τα έχουν βάλει οι τράπεζες μέσα από την κεφαλαιοποίηση των δανείων τους, πληρώνοντας προς 0,30 ευρώ την κάθε μετοχή και όχι προς 0,10 ευρώ που διαπραγματεύεται σήμερα στο ταμπλό.

Μετά από αυτά, το μετοχικό στοίχημα θα παιχτεί σε βάθος χρόνου σε δύο μέτωπα:

Πρώτον, στο πόσο πολύ και πόσο γρήγορα ο όμιλος θα καταφέρει να βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις.

Και δεύτερον, στο αν θα επιδείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον στρατηγικοί επενδυτές προκειμένου να εξαγοράσουν από τις τράπεζες ποσοστό των μετοχών ή και των μετατρέψιμων ομολογιών και έτσι να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v