Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2015

Πώς ξηλώνεται η ΡΑΕ εκ των... έσω

Πώς ξηλώνεται η ΡΑΕ εκ των... έσω

Θα αργήσει ακόμη να αποκτήσει απαρτία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην ολομέλεια της οποίας συμμετέχουν τέσσερα από τα επτά προβλεπόμενα μέλη.

Τον Οκτώβριο του 2014, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε προκηρύξει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων του πρώτου αντιπροέδρου και ενός μέλους της, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους.

Εν τω μεταξύ στις 11 Φεβρουαρίου, έληξε και η θητεία του προέδρου της. Έτσι σήμερα στην Αρχή προεδρεύει ο δεύτερος αντιπρόεδρος, ενώ, όπως είναι φυσικό η έλλειψη προέδρου και μελών προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της.

Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη στην υπόθεση είναι η ακύρωση από τον σημερινό αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη των προκηρύξεων του περασμένου Οκτωβρίου για πλήρωση θέσεων πρώτου αντιπροέδρου και μέλους. Ενδιαφέρον έχει ότι η απόφαση ως αιτιολογικό ακύρωσης των δύο προκηρύξεων αναφέρει «την ανάγκη να διασφαλιστεί η επικαιροποίηση του ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία καθώς και την πληρότητα του εύρους επιλογής των εν δυνάμει συμμετεχόντων, λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από την καταληκτική ημερομηνία των η και θ της παρούσης» δηλαδή των προκηρύξεων για την κάλυψη των δύο μελών.

Έχουμε την εντύπωση ότι αν προκύψει σύντομα ακόμη μία παραίτηση μέλους της ΡΑΕ, λόγω συμπλήρωσης της θητείας, δεν θα χρειαστεί να μπλέξει ο υπουργός με τροπολογίες που θα περιορίζουν τις αποφασιστικές αρμοδιότητες της ΡΑΕ που επιβάλλουν η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία, αλλά «του έχουν καθίσει στο στομάχι».

Η «πληρότητα του εύρους επιλογής» έναντι των υποψηφίων πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ των απόψεων του υπουργού για το ρόλο και το εύρος των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v