Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2015

ΔΕΗ: Ο νέος Νο2 και η... παράλειψη στο βιογραφικό του!

ΔΕΗ: Ο νέος Νο2 και η... παράλειψη στο βιογραφικό του!

Μια «παράλειψη» στο βιογραφικό του προτεινόμενου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη νέου αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ είναι πιθανόν να εγείρει αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα τοποθέτησής του.

Πρόκειται για τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Μανώλη Κορωνιωτάκη, ο οποίος στο δελτίο τύπου του υπουργείου εμφανίζεται ως «στέλεχος στον όμιλο της ΔΕH με κύριο αντικείμενο τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως προϊστάμενος του τομέα μεγάλων διασυνδέσεων».

Η «παράλειψη» στην ιδιότητα είναι ότι ο νέος αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH σήμερα είναι Διευθυντής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με αρμοδιότητα τα νέα έργα μεταφοράς.

Ουδέν το μεμπτόν εκ πρώτης όψεως, και καμία ένσταση για την επιστημονική επάρκεια και το δημοκρατικό ήθος του υψηλόβαθμου στελέχους του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο επειδή η λειτουργία της ΔΕH και του ΑΔΜΗΕ διέπεται από εθνικούς νόμους και κοινοτικές οδηγίες, δεν θα έπρεπε να διαφεύγει ότι ο Νόμος 4001 του 2011 όπως και η οδηγία 72 του 2009 θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στις σχέσεις ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, με τον δεύτερο να είναι υποχρεωμένος να τηρεί πλήρη διοικητική και διαχειριστική ανεξαρτησία από εταιρεία στην οποία προσφέρει υπηρεσίες χρήσης των υποδομών του.

Το άρθρο 105 του νόμου είναι σαφές ως προς τους περιορισμούς αυτούς. Στις παραγράφους 7 και 8 αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων ότι "πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα εκπροσώπησης και διαχείρισης κατ' εξουσιοδότηση του Δ.Σ. (σ.σ. του ΑΔΜΗΕ) και τα πρόσωπα που λογοδοτούν απευθείας σε αυτά για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία, τη συντήρηση ή την ανάπτυξη του Συστήματος, μετά τη λήξη της περιόδου απασχόλησής τους στον ΑΔΜΗΕ, δεν πρέπει να έχουν καμία επαγγελματική θέση ή ευθύνη, συμφέρον ή επιχειρηματική σχέση που να συνδέεται με οποιοδήποτε μέρος της κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης της ΔΕH πέραν του ΑΔΜΗΕ ή με τους μετόχους που ασκούν τον έλεγχο της ΔΕH για διάστημα τεσσάρων ετών".

Δεν πιστεύουμε ότι τα παραπάνω τα αγνοεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Τα γνωρίζει, και μάλλον για αυτό απέφυγε να αναφέρει την πραγματική ιδιότητα του νέου Νο2 της ΔΕH.

Θα περιμένουμε στη συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v