Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2007

ΑΧΟΝ - Euromedica: Σκέτη... ομορφιά!

Η αγορά ιδίων μετοχών υποτίθεται ότι επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε ακραίες περιπτώσεις, ”με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής σε περίπτωση που θεωρείται ότι η εν λόγω τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στα δεδομένα της αγοράς, στην οικονομική κατάσταση και στις προοπτικές της εταιρίας”.

Έτσι λέει το άρθρο 16, παράγραφος 5 του Ν.2190/1920.

Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποτίθεται ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τις αγορές ιδίων μετοχών, όταν αυτές σκοπό έχουν τη στήριξη της τιμής της μετοχής.

Και το έχει δηλώσει αυτό. Φοβάται, λέει, στρεβλώσεις και κερδοσκοπικά φαινόμενα...

Στη φετινή γενική της συνέλευση (14 Μαΐου) η Euromedica ψήφισε τη δυνατότητα για αγορές ιδίων μετοχών και το Δ.Σ. της εταιρίας ανακοίνωσε στις 5/7 ότι προτίθεται να κάνει χρήση αυτής της απόφασης με ελάχιστη τιμή τα 5 ευρώ και μέγιστη τα 15.

Η διοίκηση δηλαδή της εισηγμένης εταιρίας αποφάσισε τη ”στήριξη” της μετοχής της, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει κερδίσει 89,6% το τελευταίο δωδεκάμηνο και... 435% την τελευταία διετία!!!

Και γιατί να το κρύψουμε, διαπραγματεύεται με P/E πολλαπλάσιο της αγοράς...

Το πιο ωραίο όμως είναι ότι η ίδια εταιρία έχει λάβει απόφαση για... αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με μερική παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

Κι αυτό προκειμένου να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, με τιμή διάθεσης τα 8 ευρώ (σ.σ. η τιμή βρίσκεται τώρα στην περιοχή των 9 ευρώ, που σημαίνει ότι οι νέοι επενδυτές θα τις αγοράσουν με αρκετό discount).

Στο πλαίσιο δε αυτής της απόφασης, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Euromedica, δηλαδή οι εταιρίες ΑΧΟΝ και SONAK, συμφερόντων του κ. Λιακουνάκου, δήλωσαν επίσημα ότι δεν προτίθενται να δεσμευτούν για τη διατήρηση των ποσοστών τους, ούτε... πριν αλλά ούτε και... μετά την ΑΜΚ.

Οπότε, αν καταλάβαμε καλά, η μεν εταιρία θα αγοράζει για να μην πέσει η τιμή και δεν έχουν κίνητρο να αγοράσουν οι νέοι επενδυτές τις μετοχές της αύξησης, αλλά οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι (οι άλλες εταιρίες συμφερόντων του κ. Λιακουνάκου) μπορούν με την άνεσή τους το ίδιο διάστημα να... πουλάνε!

Σκέτη ομορφιά...

Υ.Γ.: Εκ... συμπτώσεως, υποθέτουμε, αντίστοιχη απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών έλαβε πρόσφατα και η μητρική της Euromedica, Axon Συμμετοχών.

Η μετοχή της οποίας, by the way, έχει κερδίσει 73,4% το τελευταίο δωδεκάμηνο και ”μόλις”... 265% την τελευταία διετία!

Όπως ίσως θα καταλάβατε, πρόκειται για μία ακόμη ”σημαντικά... υποτιμημένη μετοχή”, με δείκτη P/E πολλαπλάσιο από αυτόν της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v