Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2015

Σφηνάκια για θυγατρικές τραπεζών, ESM και ΔΝΤ

Σφηνάκια για θυγατρικές τραπεζών, ESM και ΔΝΤ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Ήσυχα κύλησαν τα πράγματα τις δύο πρώτες ημέρες της τραπεζικής αργίας εν Ελλάδι για τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια.

Παρά τις κρίσιμες ώρες στην Ελλάδα οι καταθέτες των γειτονικών χωρών παρέμειναν ψύχραιμοι, καθώς οι τοπικές θυγατρικές διαθέτουν ικανή ρευστότητα, ενώ δεν έχουν έκθεση στην Ελλάδα (απαιτήσεις από τις μητρικές, ή τίτλους ελληνικού Δημοσίου) μετά τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο.

Η συμπεριφορά των τοπικών καταθετών ήταν και παραμένει κρίσιμη για να μην υπάρξουν λύσεις με παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.

Η απώλεια θυγατρικών θα αποτελούσε μείζον πλήγμα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την κυβέρνηση σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι μόνο...

 

ESM-ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει να θεωρεί φερέγγυο το Ελληνικό Δημόσιο για τις επόμενες πέντε ημέρες μετά τη χθεσινή αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ, που τεχνικά φέρνει τη χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Αντιμετωπίζοντας ως τεχνικό θέμα την αθέτηση η ΕΚΤ δίνει μια τεράστια ανάσα στις τράπεζες και τη χώρα ως το δημοψήφισμα.

Η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στο Δημόσιο (τίτλους που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Δημόσιο, δάνεια, παράγωγα προιόντα και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.

Αν η ΕΚΤ θεωρήσει αφερέγγυο το Δημόσιο οι τράπεζες θα χάσουν πολύτιμη ρευστότητα αλλά και κεφάλαια (σ.σ αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) με αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα θέμα «going concern». Ταυτόχρονα η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να ερμηνευθεί και ως προπομπός για τη στάση που θα κρατήσει ο ESM.

Ο Μόνιμος Μηχανισμός έχει τεχνικά τη δυνατότητα να καταστήσει άμεσα απαιτητό το σύνολο των δανείων (σ.σ. 131 δισ. ευρώ) που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, μετά την αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ. Αν το κάνει, θα αποκτήσει τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Και αυτό διότι μέρος του παραπάνω δανείου (σ. σ περίπου 38 δισ. ευρώ μετά την επιστροφή των 11 δισ.) έχουν ως ενέχυρο τα μετοχικά ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες.

Η ανάληψη ελέγχου σημαίνει ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων για το μέλλον των τραπεζών περνάει στον ESM.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, ο ESM δεν ενεργοποίησε διαδικασία καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων, παρά τη λήξη του προγράμματος και την αθέτηση της πληρωμής στο ΔΝΤ.

Προφανώς, εν όψει του δημοψηφίσματος, αλλά και των συνομιλιών για τρίτο πρόγραμμα, δεν πρόκειται να το κάνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v