Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2015

Στο έλεος του... Γιούνκερ τα μεγάλα έργα

Στο έλεος του... Γιούνκερ τα μεγάλα έργα

Μόνο στην εξάμηνη παράταση στην ολοκλήρωση των έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ, από τις 31 Δεκεμβρίου 2015 στις 30 Ιουνίου 2016, ελπίζουν οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών για να μη χαθούν πόροι περί τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για έργα τα οποία έχουν σχεδόν σταματήσει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας. Ακόμα και αν επιλυθούν τα προβλήματα, δηλαδή το δημόσιο αρχίσει να πληρώνει, εντός του Σεπτεμβρίου, απομένουν μόλις τέσσερις μήνες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι εργολήπτες επισημαίνουν πως είναι εξαιρετικά θετική η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στο 100% (δηλαδή το δημόσιο δεν χρειάζεται να βάλει ούτε ευρώ). Από την άλλη πλευρά, παρατηρούν πως στην πολυσέλιδη ανακοίνωση της Κομισιόν δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πιθανότητα εξάμηνης παράτασης.

Γι’ αυτό και ζητούν από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες. Προσθέτουν, επίσης, πως τα κοινοτικά κονδύλια θα χαθούν αν δεν ανατραπούν οι σημερινές συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας (εκκρεμότητα πληρωμής εκτελεσμένων εργασιών το τελευταίο τετράμηνο, άρνηση υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν νέες πιστοποιήσεις, αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε εργασίας λόγω της τραπεζικής αργίας αλλά και της ουσιαστικής παύσης πληρωμών του ∆ηµοσίου, µη πληρωμή του ΦΠΑ σε ορισμένες σημαντικές κατηγορίες τεχνικών έργων, από τις 8/8/2014 και μετά κ.ο.κ.).

Χωρίς άμεση λύση όλων αυτών των προβλημάτων τα έργα θα μείνουν στο βούρκο, λένε οι κατασκευαστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v