Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2007

Δάνεια 1,8 δισ. ευρώ για να ψηθεί το... φιλέτο

Δανειακές συμβάσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ (ωραίο και... μεγάλο νούμερο) υπεγράφησαν χθες για το μεγαλύτερο από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα οδοποιίας, τον άξονα Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι μόνο μία ελληνική τράπεζα, η Alpha Bank, συμμετείχε στο σχήμα των αναδόχων που αποτελούσαν τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται –μαζί με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που μάλλον θα ανατεθούν μετά τις εκλογές– το... ”φιλέτο” των έργων παραχώρησης, καθώς ο ανάδοχος θα εκμεταλλεύεται τα διόδια από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα.

Που σημαίνει σίγουρα και μεγάλα έσοδα (βλέπε Αττική Οδός) μόλις ψηθεί το φιλέτο και σερβιριστεί στους ”πεινασμένους” για καλούς δρόμους οδηγούς...

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου πάντως έχουν απέναντί τους ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργοληπτικό σχήμα του οποίου ηγείται η γαλλική Vinci, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία του κόσμου.

Στον όμιλο Άπιον Κλέος (γνωστή η μανία του κ. Δημ. Κούτρα της ΑΚΤΩΡ με τα αρχαία ονόματα...) συμμετέχουν επίσης η γερμανική Hochtief και οι Ελληνική Τεχνοδομική, J&P ΑΒΑΞ και ΑΘΗΝΑ.

Η ΑΕΓΕΚ δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία, αλλά έχει συμφωνήσει να αναλάβει κατασκευαστικό αντικείμενο περί τα 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v