Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2015

Και τώρα που έφυγε ο Λαφαζάνης τι θα γίνει η ΕΒΖ;

Και τώρα που έφυγε ο Λαφαζάνης τι θα γίνει η ΕΒΖ;

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την περίοδο όπου ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, αποφάσιζε να υποχρεώσει την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ να δώσει 30 εκατ. ευρώ στην προς πώληση ΕΒΖ, ως έναντι αύξησης κεφαλαίου.

Η απόφαση ελήφθη μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατ' εξαίρεση τόσο του σχετικού νόμου (άρθρα 145 και 146 του Ν. 4261/2014), όσο και του κανονισμού ειδικής εκκαθάρισης καθώς και των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα.

Τότε μέλη της κυβέρνησης είχαν διατυπώσει ενστάσεις, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη. Ούτε καν η προεργασία για μια άλλη λύση, που είχαν κάνει αρμοδιότεροι υπουργοί από τον κ. Λαφαζάνη.

Το Euro2day.gr έγραφε τότε ότι ακόμη η απόφαση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εφόσον αποτελούσε την απαρχή ριζικής αναδιάρθρωσης των χρεών της ΕΒΖ. Σήμερα τέσσερις μήνες μετά δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

Η Βιομηχανία εμφάνιζε στο τέλος του 2014 ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 143 εκατ. ευρώ, με ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητικά ίδια κεφάλαια και συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, που υπερέβαιναν κατά 130 εκατ. ευρώ(!) το κυκλοφορούν ενεργητικό.

Η λύση Λαφαζάνη απέτρεψε απλώς για μερικούς μήνες το μοιραίο, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.

Ζητούμενο ήταν και είναι να υπάρξει γενναία ρύθμιση των δανείων της ΕΒΖ με μετοχοποίηση ενός μέρους τους, ώστε εν συνεχεία να επιχειρηθεί νέος διαγωνισμός πώλησης.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα της ΕΒΖ οξύνθηκαν μετά την απόφαση για διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας (27/7/2012), που αποτελούσε το βασικό της μέτοχο, σε καλή και κακή τράπεζα.

Τα μεν δάνεια της Βιομηχανίας (περίπου 130 εκατ. ευρώ τότε) θεωρήθηκαν υγιή και πέρασαν στην Πειραιώς, η δε εταιρεία έμεινε στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ με σκοπό να πωληθεί.

Αυτός ο τραγέλαφος αποτέλεσε ένα από τα βασικά εμπόδια για την πώλησή της (ο τελευταίος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος στις 11/3/2014).

Αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δανείων της, η κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι για να δώσει μερικές ημέρες ζωής στην ΕΒΖ πέταξε 30 εκατ. ευρώ που ανήκαν στο ΤΧΣ και στους Έλληνες φορολογούμενους.

 ΥΓ.: Είναι πιθανόν η Ελλάδα να φάει και πρόστιμο από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για έμμεση κρατική ενίσχυση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v