Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 31 2007

Φήμες, καταγγελίες και πραγματικότητα

Έντονη φημολογία κυκλοφόρησε χθες το μεσημέρι περί παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τρία συγχρηματοδοτούμενα έργα, μετά τις γνωστές προσφυγές της Προοδευτική.

Οι φήμες στα γραφεία των τεχνικών εταιριών ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με την οποία δηλώνει ότι ”παγώνει” τα κοινοτικά κονδύλια για τους οδικούς άξονες Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), Ιόνια Οδός και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα μέχρι να λάβει απάντηση από το υπουργείο (εντός 40 ημερών) για τις καταγγελίες της Προοδευτική.

Σύμφωνα με την ίδια φημολογία, οι αξιωματούχοι της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι –με βάση τις καταγγελίες- υπάρχουν ”αποχρώσες ενδείξεις” για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δηλώνουν άγνοια για τη συγκεκριμένη επιστολή, αλλά επισημαίνουν ότι την περιμένουν. Κάτα πάγια τακτική η Κομισιόν στέλνει επιστολές στο υπουργείο προκειμένου να απαντήσει επί καταγγελιών.

Πάντως, οι συμβάσεις για τα έργα έχουν υπογραφεί και για ορισμένα από αυτά έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Συνεπώς μια εκ των υστέρων παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Όσο για τον βασικό μέτοχο της Προοδευτική κ. Κ. Κούτλα μαθαίνουμε ότι έστειλε επιστολή και στον πρωθυπουργό...

Η Προοδευτική διεκδίκησε (μαζί με την ΑΤΤΙΚΑΤ και τις Sacyr – Somague) τον Ε65 και τον άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, αλλά στο πρώτο έργο επικράτησε η κοινοπραξία των ισπανικών ACS, Cintra με τον όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και στο δεύτερο μια κοινοπραξία υπό την Ελληνική Τεχνοδομική. Η κοινοπραξία των Ισπανών με τον όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ επικράτησε και στην Ιόνια Οδό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v