Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2015

Σφηνάκια για τράπεζες και το debate για την πορεία του ΑΕΠ

Σφηνάκια για τράπεζες και το debate για την πορεία του ΑΕΠ

ΑΕΠ: Τα πρώτα καλά νέα περιμένουν οι τράπεζες από την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με κοινό τους υπόμνημα στην ΕΚΤ, εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι φέτος και το 2016 χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει (2,3%) το βασικό σενάριο του stress test.

Ειδικότερα, οι τέσσερις τράπεζες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει φέτος κατά 1,5% και ακόμη πιο ήπια το 2016. Εκτιμούν, όμως, ότι ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ύφεσης, η ανάπτυξη του 2017 θα είναι επίσης ηπιότερη από αυτή που εκτιμά η Κομισιόν.

Με την εκτίμηση των τραπεζών συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών.

Ως αποτέλεσμα του άτυπου debate είναι λογικό Κομισιόν και ΕΚΤ να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους και πιθανόν να προχωρήσουν σε επί τα βελτίω αναθεώρηση πρόβλεψης για φέτος και το 2016. Κάτι που θα οδηγήσει αφενός σε χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, με το βασικό σενάριο του stress test με ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι κάπως ηπιότερες και οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου.

 

EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ CAPITAL CONTROLS: Τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των capital controls στις επιχειρήσεις-πελάτες τους καλούνται να μετρήσουν οι τράπεζες, κατόπιν αιτήσεως της τρόικας.

Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, λόγω και του φόρτου εργασίας που προκαλεί η ταχεία διεξαγωγή της Συνολικής Αξιολόγησης, οι τράπεζες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ανάλυση των επιπτώσεων ανά κλάδο.

Η μουρμούρα βέβαια συνεχίζεται, ιδιαίτερα στις τράπεζες με μεγάλο όγκο επιχειρηματικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v