Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2007

Έλτον Χημικά: Έτσι εξηγούνται όλα…

Σε πολλούς που αναρωτιούνται γιατί αρκετές μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες κατά το τελευταίο εικοσαήμερο θα αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα της Έλτον Χημικά.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες την πώληση της συμμετοχής της (30%) στην εταιρία Ευρωφάρμ, έναντι 537 χιλιάδων ευρώ.

Η πώληση αυτή ”κλειδώνει” ζημία της τάξης των 80.000 ευρώ, ενώ οι σχετικές απομειώσεις για την ίδια συμμετοχή ήταν 50.000 ευρώ πέρυσι και 88.000 ευρώ το 2005…

H Έλτον Χημικά βέβαια είχε προχωρήσει και πέρυσι σε πώληση θυγατρικής της, της Αγκριπλάς, και πάλι με ζημία: 17 χιλιάδες συν τις απομειώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Αν μάλιστα κάποιος συνεκτιμήσει ότι και φέτος πραγματοποιήθηκε πώληση ακινήτου έναντι 1,5 περίπου εκατ. ευρώ, τότε διαπιστώνει την επικέντρωση της εισηγμένης στο βασικό αντικείμενό της που είναι οι πωλήσεις χημικών προϊόντων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Τα όποια έσοδα από τις παραπάνω ρευστοποιήσεις, η αύξηση κεφαλαίου των 2,2 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε φέτος, καθώς και πρόθεση για την υποκατάσταση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο (ομολογιακό δάνειο) θα βελτιώσουν τη ρευστότητα και θα χρηματοδοτήσουν τους υλοποιούμενους νέους αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η αγορά των χημικών δεν είναι καθόλου εύκολη. Τα περυσινά κέρδη της Έλτον ήταν μόλις 1,24 εκατ. ευρώ (+7%) και το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν πτωτικό (-23%).

Και μέσα σε αυτό το μετριότατο περιβάλλον η μετοχή εκτινάχθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 64%, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα ”γράφει απώλειες” 12%!

Ακόμη όμως και μετά το -12% των τελευταίων 30 ημερών, η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται μόλις στο 0,7% και ο δείκτης P/E με βάση τα περυσινά κέρδη ”σκαρφαλώνει” στο 32.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να πειστεί ότι ο συγκεκριμένος τίτλος πρόκειται για… μεγάλη ευκαιρία και κάθε φορά που κάποιοι φοβούνται για τον τερματισμό του ”θερμού κλίματος” στην περιφέρεια, θα ξεκινούν τις ρευστοποιήσεις από μετοχές που δεν πατούν γερά στα θεμελιώδη μεγέθη τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v