Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2015

Όταν ο SSM ...βγήκε από τα ρούχα του με τις τράπεζες

Όταν ο SSM ...βγήκε από τα ρούχα του με τις τράπεζες

Συνέβη και αυτό. Το κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που τρέχουν την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών έχασαν την παροιμιώδη ψυχραιμία τους.

Αιτία ήταν η διαπίστωση ότι οι ελληνικές τράπεζες έκαναν υπερβολική χρήση της δυνατότητας που υπάρχει να αξιολογηθούν δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου με το καθεστώς της.... δεύτερης ευκαιρίας.

Τι είναι η δεύτερη ευκαιρία ή όπως τεχνοκρατικά ονομάζεται "2 step approach"

Η δυνατότητα το δάνειο μιας εταιρείας που εμφανίζει αρνητικά EBITDA ή πολύ υψηλή σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA να αξιολογηθεί με τη μέθοδο προεξόφλησης ταμειακών ροών.

Για να γίνει αυτό ζητείται η υποβολή business plan που επεξεργάζεται η επιχείρηση και το καταθέτει η τράπεζα στον SSM.

Στην περσινή πανευρωπαική συνολική αξιολόγηση, το ποσοστό των φακέλων επιχειρηματικών δανείων για τα οποία υποβλήθηκαν business plans δεν ξεπέρασε το 15% με 20% του συνολικού δείγματος ελέγχου.

Στη φετινή αξιολόγηση, το ποσοστό ήταν αφενός σημαντικά αυξημένο, αφετέρου υπήρχαν περιπτώσεις που κτυπούσαν στο μάτι. Για παράδειγμα για εταιρεία με σημαντικές ζημιές σε επίπεδο EBITDA το 2014, το business plan προέβλεπε εντυπωσιακό turn around το 2016.

Η υπερχρήση της δυνατότητας έδωσε την αφορμή στον SSM όχι μόνο να επιστρέψει αρκετά business plans αλλά και να παραμείνει στους δικούς του συντηρητικούς δείκτες αναφοράς.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δάνεια που ενδέχεται να είναι ακόμη και τυπικά ενήμερα θα κριθούν ότι χρειάζονται απομείωση, χωρίς .... τη δεύτερη ευκαιρία, της μεθόδου προεξόφλησης ταμειακών ροών.

Κοινώς οι πρόσθετες προβλέψεις που θα πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες θα αυξηθούν σημαντικά αφού για τα δάνεια με σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA υψηλότερη του αποδεκτού ορίου θα συνυπολογισθεί μόνο η αξία τυχόν εξασφαλίσεων και αυτή στρεσαρισμένη (σ.σ haircut 30% στις τιμές των ακινήτων).

Τα κακά μαντάτα τα έμαθαν οι τράπεζες στις 20 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που οι ψηφοφόροι έδιναν πανηγυρικά στον Αλέξη Τσίπρα, αυτό που τους ζήτησε: Mια δεύτερη ευκαιρία.

Υ. Γ. Το δείγμα ελέγχου για την κατηγορία των μεγάλων και μεσαίων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται φέτος σε μόλις 2000 φακέλους (500 περίπου ανά τράπεζα) και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v