Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2015

Ο Βακάκης, η Κίνα και η... χύτρα ταχύτητας!

Ο Βακάκης, η Κίνα και η... χύτρα ταχύτητας!

«Το πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η όποια παρατηρούμενη αύξηση εργατικού κόστους. Δεν αφορά στην υπερθέρμανση ή στην επιβράδυνση της οικονομίας της. Ο κίνδυνος βρίσκεται στην ταχύτητα με την οποία κινείται. Μοιάζει με χύτρα ταχύτητας που αν δεν αποσυμπιεστεί, θα εκραγεί».

Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ένας από τους λίγους γνώστες της κινεζικής πολιτικοοικονομικής πραγματικότητας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jumbo, κ. Α. Βακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση κόστους στην Κίνα, επιχειρήθηκε μια βιομηχανική αναδιάρθρωση, φέρνοντας τους ακριβότερους παίκτες κοντά στα λιμάνια και τους παραγωγούς που εξάγουν όγκο και όχι αξία, σε μακρινότερα σημεία. Πρόσθεσε πάντως ότι τα όποια οικονομικά στοιχεία διοχετεύονται διεθνώς αποτελούν προϊόν «απλής δήλωσης» των φορέων του κινεζικού καθεστώτος, τα οποία «παρεμπιπτόντως είναι και σωστά».

Για τον ίδιο, η δομή ωστόσο του καθεστώτος και ειδικότερα του μετασχηματισμού του αποτελούν τον επίφοβο Αγνωστο Χ. «Ο τρόπος εκδημοκρατισμού της Κίνας είναι κίνδυνος», ανέφερε συνεκτιμώντας ότι μια... έκρηξη στην Κίνα θα σηματοδοτούσε μια οδυνηρή αλυσιδωτή αντίδραση πέρα από τα όρια... του Παγκόσμιου Πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v