Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2015

Η βουτιά των επενδύσεων και οι «λύσεις» της McKinsey

Η βουτιά των επενδύσεων και οι «λύσεις» της McKinsey

Το 2008, με τη συνολική κατανάλωση στο 86% του ΑΕΠ, άπαντες υποστήριζαν πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Το 2014, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης και μάχες οπισθοφυλακών με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που εξακολουθούν να απομυζούν το κρατικό ταμείο, το ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ είχε εκτοξευθεί στο 92%. Παρά την πολυετή κρίση, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πιθανώς γι’ αυτό τον λόγο το ΑΕΠ βουτάει ταχύτερα από την κατανάλωση.

Αναλυτές, όπως ο Γιάννης Γκικόπουλος της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company, υποστηρίζουν πως η οικονομία δε μπορεί να αναστηθεί μέχρι το ποσοστό της κατανάλωσης στο ΑΕΠ να υποχωρήσει στο 70%-75%.

Τα στοιχεία που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο ακινήτων Prodexpo δείχνουν πως οι καθαρές εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν -11% από το 2000 μέχρι το 2008 και ενισχύθηκαν στο -2% το 2014, δηλαδή παρέμειναν σε αρνητικό πρόσημο. Στη McKinsey, που εδώ και πέντε χρόνια έχουν προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, θεωρούν πως αν εφαρμοστούν οι προτάσεις τους, το ποσοστό θα γίνει θετικό (0%-5% του ΑΕΠ).

Την περίοδο 2000-2008 οι επενδύσεις αντιστοιχούσαν στο 25% του ΑΕΠ και το 2014 υποχώρησαν στο 11%, όταν θεωρείται πως για να ανακάμψει η οικονομία το ποσοστό πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα του 25%-30%.

Στη McKinsey πιστεύουν πως παρά την πολυετή αποσάθρωση της ελληνικής οικονομίας, ένα νέο οικονομικό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις είναι ακόμα εφικτό. Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία 640.000 θέσεων εργασίας σε 14 τομείς την προσεχή δεκαετία και στην παραγωγή ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας περί τα 52 δισ. ευρώ ετησίως.

Μάλιστα ο τουρισμός έφερε ήδη στην ελληνική οικονομία πρόσθετη αξία περί τα 5 δισ. τον χρόνο, τα οποία όμως χάθηκαν από τη βύθιση άλλων τομέων όπως η βιομηχανία, τα ακίνητα κ.λπ.

Το μοντέλο της εταιρείας συμβούλων προϋποθέτει βέβαια επενδύσεις περί τα 150 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, το 75% των οποίων θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Δύσκολα, λένε οι απαισιόδοξοι…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v