Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2015

Τράπεζες: Σκόντο 50% στις κεφαλαιακές ανάγκες!

Τράπεζες: Σκόντο 50% στις κεφαλαιακές ανάγκες!

Σκόντο έως και 50% μπορούν να επιφέρουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των 14,4 δισ. ευρώ (σ.σ. με το δυσμενές σενάριο) οι ενέργειες που μπορούν να περιλαμβάνουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans), αν SSM και DG Comp φανούν γενναιόδωροι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι διοικήσεις των τραπεζών χθες, αλλά και όσα εκτιμούν τραπεζικές χρηματιστηριακές, ο λογαριασμός θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 7,2 δισ. ευρώ.

Που σημαίνει ότι θα υπερκαλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και μέρος των δυσμενούς σεναρίου.

Οι κύριες πηγές μιας τέτοιας εντυπωσιακά αισιόδοξης εξέλιξης είναι λίγο-πολύ γνωστές από το πρόσφατο παρελθόν. Το ερώτημα είναι αν η DG Comp χαλαρώσει τους κανόνες, καθώς προς το παρόν εμφανίζεται ανυποχώρητη σε αυστηρά κριτήρια.

Ο σχηματισμός πρόσθετων προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων είναι μια παραδοσιακή πηγή.

Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή κατά 3% αυξάνει αυτόματα τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ η πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση δημιουργεί περιθώρια στις τράπεζες να αναγνωρίσουν πρόσθετο DTA, ώστε να μην ξεπερνά το 10% του Common Equity Tier I.

Από την παραπάνω πηγή, το όφελος θα μπορούσε να φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο για την Πειραιώς είναι περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Α. Θωμόπουλος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, δεν είναι σίγουρο αν ο SSM αναγνωρίσει την πρόσθετη δυνατότητα αναγνώρισης DTA.

Άλλο 1 δισ. ευρώ μπορεί να προέλθει από την καλύτερη αποτίμηση στις 30 Σεπτεμβρίου των κρατικών ομολόγων, σε σχέση με αυτή τρεις μήνες πριν.

Περίπου 900 εκατ. ευρώ όφελος θα μπορούσε να προκύψει για τις τέσσερις τράπεζες από τη θετική διαφορά των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων 9μήνου, σε σχέση με αυτά που υπολόγισε ο SSM στο δυσμενές σενάριο.

Περίπου 3,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από τις προαιρετικές δημόσιες προσφορές, τα οποία είναι και τα μόνα σίγουρα ότι θα αναγνωρισθούν στα capital plans.

Τέλος, περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε καλύτερη αποτίμηση από αυτή που μέτρησε η DG Comp. Αρκεί βέβαια τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία να είναι έτοιμες συναλλαγές.

Aν η DG com δεχόταν το σύνολο των παραπάνω ενεργειών, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφώνονταν ανά τράπεζα ως εξής: Alpha: 0,8 δισ., ΕΤΕ 2,7 δισ., Πειραιώς 3,2 δισ. και Eurobank 0,5 δισ.

Σύμφωνα πάντως με συστημικούς παράγοντες, τα capital plans έχουν κλειδώσει και οι δράσεις που μπορεί να προσμετρηθούν περιγράφονται με αυστηρά κριτήρια. Οπότε, μόνο η πώληση ποσοστού υψηλότερου του 40% της Finansbank, και μάλιστα σε καλή αποτίμηση, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι τραπεζίτες, αντίθετα, έχουν προσδοκίες ότι τα κριτήρια κάπως θα χαλαρώσουν....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v