Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2015

ΑΣΤΗΡ-ΙΟΝΑ: Οι ξενοδόχοι κερδίζουν, οι τραπεζίτες χαίρονται!

ΑΣΤΗΡ-ΙΟΝΑ: Οι ξενοδόχοι κερδίζουν, οι τραπεζίτες χαίρονται!

O ανοδικός φέτος εισερχόμενος τουρισμός ενίσχυσε τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων ξενοδοχείων, όπως άλλωστε προκύπτει από τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου.

Και επιπλέον, η βελτίωση των επιδόσεων σε Αστέρα και Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton) ευχαρίστησε αναμφίβολα και τις μητρικές τους τράπεζες (Εθνική και Alpha Bank), οι οποίες σε κάποια μελλοντική στιγμή θα επιδιώξουν να τα πουλήσουν προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω τις κεφαλαιακές τους επάρκειες.

Η Αστήρ Παλλάς για παράδειγμα -παρά το αρνητικό φετινό της ξεκίνημα λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η αναστολή της πώλησής της- πέρασε στο εννεάμηνο σε κερδοφόρο πορεία (+458 χιλ. ευρώ), έναντι των αντίστοιχων ζημιογόνων περυσινών της αποτελεσμάτων (-516 χιλ. ευρώ).

Ωστόσο, η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό, που βολοδέρνει κάπου στα 2,30 ευρώ, δείχνει πως η αγορά δεν πιστεύει σε αναθέρμανση του περυσινού deal στο ορατό μέλλον, ή έστω δεν προβλέπει την υλοποίηση ενός deal με όρους όπως οι περυσινοί.

Η Ιονική Ξενοδοχειακή, από την πλευρά της, αύξησε τα προ φόρων κέρδη της από τα 701 χιλ. στο 1,17 εκατ. και τα καθαρά της αποτελέσματα από τα 430 χιλ. στα 2,29 εκατ. ευρώ. Με αυξημένα λοιπόν ίδια κεφάλαια (114,4 εκατ.), ισχυρή ρευστότητα, αλλά και με θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τουριστική πορεία της Αττικής, το έργο της πώλησης φαίνεται να διευκολύνεται για την Alpha Bank.

Τώρα, αν οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΙΟΝΑ (τίτλος με ασήμαντη εμπορευσιμότητα) καταφέρουν να κερδίσουν κάτι από αυτή την υπόθεση (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κάτω από 100 εκατ. ευρώ) είναι ένα σενάριο που πρέπει να επαληθευτεί και στην πράξη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v