Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 5 2015

Το ενδιαφέρον για Eurobank, η Αττικής και η επένδυση της DECA

Το ενδιαφέρον για Eurobank, η Αττικής και η επένδυση της DECA

Eurobank - ΑΜΚ: Διαδοχικές συναντήσεις με εγχώριους επιχειρηματίες έχει τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της Eurobank, με αντικείμενο την αύξηση κεφαλαίου.

Η τράπεζα προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα εγχώρια πορτοφόλια, ακόμη και αν δεν επιτραπεί από τις αρχές, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, το άνοιγμα βιβλίου στην Ελλάδα.

Ήδη η Πειραιώς έκανε κάτι ανάλογο καθώς οι book runners δίνουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και εγχώριοι επενδυτές, με ελάχιστο ποσό τις 120 χιλ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών και των εγχώριων μεγαλοεπενδυτών για συμμετοχή στην ιδιωτική τοποθέτηση είναι ισχυρό, καθώς υπάρχει η προσδοκία ότι η τράπεζα θα αντλήσει από τις αγορές το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (2,1 δισ. ευρώ).

Το αν θα συμμετάσχουν ή όχι είναι δε θέμα καθαρά επενδυτικής απόφασης και δεν σχετίζεται, όπως και στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, με τα κριτήρια χορηγήσεων και αναχρηματοδοτήσεων δανείων.

 

Αττικής: Η πρόθεση του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ να διατηρήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αποτελεί κομβικής εξέλιξης ζήτημα για την επόμενη ημέρα της τράπεζας, μετά τη γνωστοποίηση υψηλών κεφαλαιακών αναγκών, ακόμη και με το βασικό σενάριο.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η τράπεζα δήλωσε ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς «με τη στήριξη του βασικού της μετόχου, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ, και που θα συνεχίσει να κατέχει και στο μέλλον το πακέτο των μετοχών της».

Το ΤΣΜΕΔΕ είχε δεσμευτεί να βάλει στην αύξηση κεφαλαίου, που δεν ολοκληρώθηκε λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας, 221 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι διατεθειμένο να αυξήσει προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του.

Αν οι αρχές αποδεχθούν την πρόθεση του ΤΣΜΕΔΕ, τότε, με πιθανή τη συμμετοχή και νέων ιδιωτών επενδυτών με τους οποίους η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε στάδιο συνεννοήσεων, μπορούν να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου και το ΤΧΣ να καλύψει μέρος ή το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς.

Όλο το ενδιαφέρον επομένως εστιάζεται στο αν το ΤΣΜΕΔΕ πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

 

Private Equity DECA: Η επένδυση 7 εκατ. ευρώ στην Atlas Tapes αποτελεί την παρθενική του private equity fund Diorama (διαχείριση από την DECA Investments), το οποίο συγκέντρωσε υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 70 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία.

Το private equity αναζητά ευκαιρίες σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εταιρείες δηλαδή που πραγματοποιούν εκτός Ελλάδος τουλάχιστον το 70% των πωλήσεών τους και πραγματοποιούν τζίρο μεταξύ 20 με 100 εκατ. ευρώ.

Την κατηγορία δηλαδή που δεν κοιτάζουν τα ξένα private equity funds και η οποία δεν μπορεί να δανειστεί εύκολα από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει συνθήκες δύσκολης πρόσβασης και ακριβής χρέωσης σε δανεισμό από εγχώριες τράπεζες.

Από αυτή την άποψη το Diorama, ως το μοναδικό ελληνικό ενεργό private equity fund, αποτελεί οδηγό...

Υ. Γ Το fund δουλεύει άλλες δύο περιπτώσεις επενδύσεων, που εφόσον όλα πάνε καλά και δεν επανέλθει η αβεβαιότητα για τη χώρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v