Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2007

Tα εξάμηνα και το... κουσούρι του bottom line

Η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων εξαμήνου τελείωσε μόλις την Παρασκευή, κι όπως κάθε φορά (να μια μάλλον… νοσηρή παράδοση που πρέπει να σταματήσει) σχεδόν οι μισές εταιρίες επιδίωξαν να πέσουν μαζί με το… ”μπούγιο” της τελευταίας μέρας.

Έτσι, σήμερα δεν θα μπούμε στον σχολιασμό συγκεκριμένων εταιριών, αλλά θα κάνουμε μια προειδοποίηση προς εκείνους τους επενδυτές που έχουν το... κουσούρι να διαβάζουν μόνο την τελευταία… γραμμή (το λεγόμενο bottom line) των λογιστικών καταστάσεων, δηλαδή τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους.

Καλή η τελευταία γραμμή, έχει όντως μεγάλη σημασία, σε πολλές περιπτώσεις όμως κρύβει μεγάλες παγίδες.

Σχεδόν εξίσου μεγάλη σημασία έχει να βλέπετε ποιο είναι κι αν αυξήθηκε το μικτό κέρδος, πόσα από τα κέρδη είναι ”λειτουργικά” και πόσα έκτακτα (και άρα σαφώς μη επαναλαμβανόμενα) κι εν τέλει και το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Προσοχή θέλουν επίσης και ορισμένοι χειρισμοί, είτε αυξομείωσης των αποσβέσεων, από χρόνο σε χρόνο, είτε (πιθανότατα πολύ σημαντικό) οι κινήσεις αύξησης της αξίας ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα ακίνητα) οι οποίες μάλιστα δεν περνιούνται από ορισμένες εταιρίες στα ίδια κεφάλαια (οι αναπροσαρμογές αξίας) αλλά στα ίδια τα… κέρδη, λες και το πούλησαν το ακίνητο.

Καλώς ή κακώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τα ΔΛΠ, θέλει ακόμη περισσότερη δουλειά για να γίνει σωστή ”διάγνωση” των λογιστικών αποτελεσμάτων από ό,τι χρειαζόταν με το παλιό σύστημα.

Προσοχή λοιπόν. Άλλη η αξία των κερδών όταν η αύξηση προέρχεται από τις δραστηριότητες μιας εταιρίας κι άλλη η αξία όταν τα κέρδη ”φουσκώνουν” από άλλες πηγές.

Για παράδειγμα, αν δείτε την αύξηση του EBITDA των εισηγμένων που περιλαμβάνονται στις πάνω από 290 εταιρίες τις οποίες εξέτασε η ΠΗΓΑΣΟΣ, θα διαπιστώσετε ότι η αύξηση του EBITDA ήταν συνολικά στο μάλλον ”πενιχρό” 6,9%, μικρότερη κι από αυτή την ίδια την αύξηση του τζίρου τους!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v