Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2015

Δικαστική νίκη για μέτοχο μειοψηφίας στην Alma-Ατέρμων

Δικαστική νίκη για μέτοχο μειοψηφίας στην Alma-Ατέρμων

Δικαστική νίκη μετόχου μειοψηφίας στην υπόθεση «Alma-Ατέρμων» είχαμε πρόσφατα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, Έλληνας ιδιώτης επενδυτής που κατείχε το 9% της πάλαι ποτέ εισηγμένης εταιρείας άσκησε αγωγή κατά δύο μελών της οικογένειας των βασικών μετόχων και δικαιώθηκε με το ποσό αποζημίωσης των 833 χιλ. ευρώ.

Η υπόθεση αφορά την πολύ διαφημισμένη τοποθέτηση του ελβετικού ομίλου Affichage Holding σε θυγατρική της ελληνικής εισηγμένης το 2007 και το 2008 και εστιάζεται στο περιεχόμενο των ανακοινώσεων στις οποίες είχε προβεί η Alma-Ατέρμων.

Έτσι, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, συγκεκριμένες ανακοινώσεις της εταιρείας «ήταν αναληθείς και ελλιπείς κατά περιεχόμενο, διαμορφωμένες ούτως ώστε να προκαλέσουν παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού».

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση έκρινε ότι οι ανακοινώσεις αυτές συνιστούσαν πράξεις χειραγώγησης της αγοράς και δέχτηκε μεταξύ άλλων ότι:

α) Δεν υπήρχε καμιά πρόθεση επέκτασης της Alma-Ατέρμων σε άλλες χώρες της Βαλκανικής και γενικά στην αλλοδαπή.

β) Στην πραγματικότητα είχε προσυμφωνηθεί η μεταβίβαση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου Alma-Ατέρμων σχετική με τον κλάδο της υπαίθριας διαφήμισης.

γ) Δεν υφίστατο περίπτωση στρατηγικής συνεργασίας με τους Ελβετούς, αλλά ο Όμιλος Alma-Ατέρμων είχε συμφωνήσει να μην ανταγωνίζεται τον ελβετικό όμιλο στον τομέα της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα και είχε αποξενωθεί από τη σχετική δραστηριότητα.

Ανεξάρτητα πάντως από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και τη μελλοντική εξέλιξη της υπόθεσης (πιθανόν να ασκηθεί έφεση), δύο ζητήματα έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα:

Πρώτον, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Και δεύτερον, η ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης στο ζήτημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v