Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2015

Τράπεζες: Κάνουν τα κουμάντα τους, χωρίς να υπολογίζουν στην ΕΚΤ

Τράπεζες: Κάνουν τα κουμάντα τους, χωρίς να υπολογίζουν στην ΕΚΤ

Τα κουμάντα, χωρίς να υπολογίζουν σε άμεση χείρα βοηθείας από την ΕΚΤ, κάνουν οι τραπεζίτες.

Για να επαναφερθεί η κατ' εξαίρεση αποδοχή ως ενέχυρα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Και με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, η ολοκλήρωση πάει για Φεβρουάριο -και βλέπουμε-, καθώς η εμπλοκή με το ΔΝΤ μπορεί να αποβεί περισσότερο χρονοβόρος από ό,τι πιστεύει η κυβέρνηση.

Ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος της θετικής αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει μάχη για να αποδεχθεί η ΕΚΤ τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου, που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή ως ενέχυρο για τη χρηματοδότησή τους από τον ELA.

Η ΕΚΤ είχε ενημερώσει ήδη από τον Μάιο του 2014, ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 οι εγγυήσεις του Δημοσίου δεν θα γίνονταν αποδεκτές. Βέβαια τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ έπαψε να κάνει αποδεκτά όλα τα ελληνικά ομόλογα.

Η ΤτΕ θα πρέπει να πείσει την ΕΚΤ ότι η επαναφορά των εγγυήσεων ως αποδεκτά ενέχυρα θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πολύ χαµηλό κόστος, ώστε να πετύχει την αποδοχή τους για ένα μεταβατικό διάστημα.

Τα κεφάλαια ύψους 13,8 δισ. ευρώ που σήκωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τις ΑΜΚ μείωσαν προς το παρόν τη χρηματοδότηση από τον ELA, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος των ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου καθώς οι τράπεζες δεν ανανεώνουν τις εκδόσεις που λήγουν.

Με τα παραπάνω κεφάλαια λαμβάνουν μια γερή ανάσα ρευστότητας και θα κυνηγήσουν τη σταδιακή επανάκαμψη των καταθέσεων, σχεδιάζοντας προϊόντα που θα υποβοηθήσουν τον επαναπατρισμό ή την επαναφορά στα γκισέ μέρος των κεφαλαίων που έφυγαν το α' εξάμηνο του έτους.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Τη ρύθμιση που είχε επεξεργαστεί η ΤτΕ σε συνεργασία με τους θεσμούς υιοθέτησε τελικώς η κυβέρνηση όσον αφορά στην αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως εκ τούτου, το νεότευκτο νομοθετικό πλαίσιο δεν δημιουργεί διαδικαστικά θέματα στις τράπεζες, που έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην αναβάθμιση των εσωτερικών δομών και να συγκροτήσουν συμμαχίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Οι επαφές, τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ τραπεζών και εκπροσώπων private equity funds που διατηρούν εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης δανείων σε Ισπανία και Ιταλία έχουν κυριολεκτικά πάρει φωτιά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v