Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2015

Ο ΟΠΑΠ, το «όχι» της Baupost και τα δάνεια της Πειραιώς

Ο ΟΠΑΠ, το «όχι» της Baupost και τα δάνεια της Πειραιώς

BAUPOST: Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στα ξένα funds που έχουν μεγάλες θέσεις στον ΟΠΑΠ από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τη στάση της Επιτροπής Παιγνίων.

Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού είναι ότι η Baupost, που κατέχει σημαντική θέση στον OΠΑΠ, με κόπο δέχθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των διοικήσεων των τραπεζών κατά τη διάρκεια του pre-marketing για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Το fund δεν τοποθετήθηκε στις ΑΜΚ, παρότι εγγράφει μεγάλες ζημίες από τις θέσεις του σε warrants (Πειραιώς, Alpha) και είχε λόγους να επανατοποθετηθεί στα χαμηλά των ΑΜΚ σε κάποιες εκ των τραπεζών. 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει ελαφρά μείωση του υπολοίπου χορηγήσεων στην Ελλάδα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους που τελειώνει σε λίγο.

Αντίστοιχη τάση εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και στα Βαλκάνια, αν και η συμβολή τους είναι πλέον μικρή (τα δάνεια εκτός Ελλάδας αποτελούσαν στις 30.09.2015 το 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου του oμίλου).

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 οι καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αναμένεται να εμφανίσουν μικρή άνοδο, με περαιτέρω μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα τόκων για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να επηρεασθούν θετικά από τις εξελίξεις σχετικά με το κόστος άντλησης προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ αρνητική παραμένει η επίπτωση της περαιτέρω απομόχλευσης των δανείων, του υψηλού ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση, όπως και της χρήσης του μηχανισμού χρηματοδότησης ELA.

Τα λειτουργικά κόστη για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να είναι μειωμένα σε ετήσια βάση, εξαιρώντας τα τυχόν έκτακτα έξοδα λόγω ενσωμάτωσης εξαγορών, καθώς εφαρμόζονται μέτρα συγκράτησης των δαπανών και εξοικονόμησης εξόδων σε όλο το εύρος των εργασιών (κλείσιμο 57 καταστημάτων, μείωση λοιπών λειτουργικών δαπανών).

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Νέες διαμαρτυρίες από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών για τις πρακτικές του Υπουργείου Υγείας.

Γιατί ενώ στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται η παράταση των συμβάσεων όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του 2016, «πουθενά δεν περιλαμβάνεται η παράταση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της περιόδου 2007-2011 που έληξε στις 31/12/2014 και παρότι πολλά είναι εκκαθαρισμένα, δεν μπορεί να προχωρήσει η αποπληρωμή τους. Το ποσό αυτό το υπολογίζουμε στα 130 εκατ. ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v