Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2016

Ερχεται η πρώτη κλαδική «bad bank» από τράπεζες και KKR

Ερχεται η πρώτη κλαδική «bad bank» από τράπεζες και KKR

Την πρώτη κλαδική "bad bank", μια πλατφόρμα, δηλαδή, που θα διαχειρίζεται δάνεια σε καθυστέρηση από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας είναι πιθανόν να δούμε σύντομα στην Ελλάδα.

Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη, η Eurobank και το private equity KKR βρίσκονται σε συζητήσεις εδώ και αρκετούς μήνες, με αντικείμενο τη διαχείριση επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων.

Στο συζητούμενο σχήμα είναι πιθανόν να ενταχθεί και η Alpha Bank και ίσως εν συνεχεία άλλη μία εκ των συστημικών τραπεζών.

Με βάση όσα πληροφορείται η στήλη, το κυοφορούμενο σχήμα θα περιλαμβάνει την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στην οποία θα συμμετέχει το KKR και πιθανώς οι τράπεζες.

Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επιχειρήσεων από συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Ξενοδοχεία, Ακτοπλοΐα), χωρίς τα δάνεια να φύγουν από τον ισολογισμό των τραπεζών.

Πιθανότατα θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια προκειμένου να έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να τρέξει την αναδιάρθρωση δανείων ή και επιχειρήσεων, σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών.

Στόχος είναι να τρέξουν ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και πιθανώς με χαμηλότερα απασχολούμενα κεφάλαια ή και διαχειριστικό κόστος οι αναδιαρθρώσεις στρατηγικών κλάδων της οικονομίας.

Τι θα κερδίσει το private equity fund;

Προφανώς θα υπάρχουν προκαθορισμένοι στόχοι απόδοσης, βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται και success fees πέραν των εξόδων διαχείρισης που θα χρεώνει η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v