Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2016

ΧΑ: Μια υποβάθμιση που ενδέχεται να εξελιχθεί σε δώρο!

ΧΑ: Μια υποβάθμιση που ενδέχεται να εξελιχθεί σε δώρο!

Ευεργετικές επιπτώσεις για το βάθος της αγοράς, σε μια χρονική συγκυρία που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, ενδέχεται να έχει η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από τον οίκο FTSE.

Όπως είναι γνωστό, στα μέσα Σεπτεμβρίου ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση του Χ.Α. στην κατηγορία των Advanced Emerging Markets από αυτή των Developed, με ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης το κλείσιμο της συνεδρίασης της 18ης Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι η υποβάθμιση συνιστά πλήγμα στο πρεστίζ του Χ.Α. και της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποβεί καθοριστική καθώς ενδέχεται να φέρει εισροές της τάξης των 150 ως 400 εκατ. δολαρίων.

Για να δούμε όμως τα δεδομένα.

Στο τέλος Ιανουαρίου, οι πέντε τίτλοι του Χ.Α. (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) που συμμετέχουν στον FTSE Developed Index είχαν αθροιστικά κεφαλαιοποίηση της τάξης των 9 δισ. ευρώ (σ.σ. σήμερα είναι χαμηλότερη).

Η κεφαλαιοποίησή τους σταθμισμένη με το free float δίνει στην Ελλάδα βαρύτητα 0,03% στον δείκτη.

Την ίδια ημερομηνία, το ουγγρικό Χρηματιστήριο συμμετείχε στον FTSE Advanced Emerging Markets με τίτλους κεφαλαιοποίησης επίσης 9 δισ. ευρώ, που του έδιναν βαρύτητα 0,65%.

Με δεδομένο ότι το free float πλέον τραπεζικών μετοχών αλλά και τίτλων όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ είναι υψηλό και δεν υστερεί από το αντίστοιχο των ουγγρικών, εκτιμάται ότι το Χ.Α. θα έχει στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών των FTSE βαρύτητα τουλάχιστον ισόποση του ουγγρικού Χρηματιστηρίου.

Δηλαδή, τουλάχιστον 0,65%.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι εισροές κεφαλαίων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες των εκροών.

Είναι, δε, αρκετά πιθανόν να απαιτηθεί να συμμετάσχει το Χ.Α. στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του FTSE με πολύ περισσότερες μετοχές από πέντε που έχει σήμερα στον FTSE Developed.

Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερες εισροές και διάχυση του ενδιαφέροντος.

Αν, μάλιστα, η υποβάθμιση συμπέσει ή ακολουθήσει την ψήφιση του ασφαλιστικού, ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για ταχεία προεξόφληση σειράς καλών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

ΥΓ: Στις αρχές Μαρτίου ο FTSE θα ανακοινώσει τις μετοχές του Χ.Α. που θα συμμετάσχουν στους δείκτες FTSE Advanced Emerging Markets.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v