Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2016

Οι Μινωικές, η HSW και ο μεγάλος... χαμένος

Οι Μινωικές, η HSW και ο μεγάλος... χαμένος

Στις 18 Φεβρουαρίου, η στήλη είχε εκτενή αναφορά στο «repricing» που κάνει ο κ. Γκριμάλντι (μέσω των Μινωικών) στην ελληνική ακτοπλοΐα. Βάση για τους υπολογισμούς μας τότε είχε αποτελέσει η τιμή του 1,5 ευρώ ανά μετοχή, με την οποία αποκτήθηκε το πακέτο του ομίλου Interamerican.

Λέγαμε τότε ότι με αυτή την αποτίμηση για την ΗSW, οι τιμές των εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιριών, τόσο της Attica Συμμετοχών, όσο και των ίδιων των Μινωϊκών, θα έπρεπε να είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, με βάση τον δείκτη ΕV/ EBITDA, που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ο πλέον αντιπροσωπευτικός για εταιρίες του κλάδου, ιδίως δε σε περίπτωση εξαγορών.

Με 1,5 ευρώ που έδιναν τότε οι Μινωικές, η Αttica θα έπρεπε να έχει αποτίμηση 700 εκατ. ευρώ (αντί για 113 εκατ. ευρώ που είχε στο ταμπλό) και οι Μινωικές περίπου 275 εκατ. ευρώ (αντί για 214).

Από τότε πέρασαν λιγότερες από 20 μέρες. Η αποτίμηση της Attica Συμμετοχών αυξήθηκε από τα 113 στα 129 εκατ. ευρώ (άνοδος 14% περίπου) και των Μινωικών από τα 214 στα 246 εκατ. ευρώ (άνοδος περίπου 15%).

Οι μεταβολές αυτές όμως... ωχριούν μπροστά στην αύξηση του τιμήματος που προσφέρουν οι Μινωικές με βάση τη χθεσινή τους ανακοίνωση. Διότι η τιμή φτάνει πλέον στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή (ήτοι 66,67% υψηλότερο τίμημα) για τους μικρομετόχους της HSW (όσους έχουν έως 70.000 μετοχές), ενώ για τους πιο μεγάλους μετόχους, η τιμή είναι... «κατόπιν συνεννόησης», προφανώς δε με κατώτατο όριο τα 2,5 ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κι άλλη άνοδος στην τιμή προσφοράς, διότι οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι ήδη ορισμένοι (σχετικά σημαντικοί) μέτοχοι έχουν ανεβάσει τις απαιτήσεις τους στα 3 ευρώ (!) ανά μετοχή, ίσως και λίγο πιο πάνω!

Που σημαίνει ότι μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης, μέχρι στιγμής, είναι ο όμιλος της Interamerican, που όπως αποδεικνύεται, έδωσε το ποσοστό του... μισοτιμής!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v