Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2007

Μπουτάρης: Εις… υγείαν του προέδρου

Οι μέτοχοι του Μπουτάρη (πέρα ίσως από κάποιους βραχυπρόθεσμους που ποντάρουν στα κατά καιρούς ”τινάγματα” του τίτλου) δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την επένδυσή τους.

Όχι μόνο γιατί κατά το πάρτι της τελευταίας τριετίας (+114% για τον Γενικό Δείκτη) η μετοχή τους υποχώρησε κατά 14,5%.

Αλλά και γιατί έχουν χρόνια και χρόνια να εισπράξουν έστω και ένα σεντ ως μέρισμα.

Κατά το παρελθόν, φιλόδοξα εγχειρήματα όπως αυτό της εξαγοράς της Καμπάς και η είσοδος στην μπίρα (”Μύθος”) είτε δεν απέδωσαν είτε τελικά ρευστοποιήθηκαν προκειμένου να μειωθεί ο υψηλός δανεισμός.

Ακόμη όμως και η σχετικά πρόσφατη είσοδος στο εμφιαλωμένο νερό δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων: ”Η ανάληψη της Κύμη Εμφιαλωτική στέφθηκε με μερική επιτυχία, με αρκετή όμως απόκλιση από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”, επισημαίνει η διοίκηση του Μπουτάρη στο Ετήσιο Δελτίο του 2006.

Αλλά και οι νέοι στόχοι της εισηγμένης (κατάργηση της holding με απορρόφηση θυγατρικής, πωλήσεις ανενεργών θυγατρικών, αναδιοργάνωση και επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, μείωση αποθεμάτων κ.λπ.) αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η διοίκηση θα μπορούσε να τα είχε πάει και καλύτερα…

Στο χρηματιστήριο, όμως, σημασία δεν έχει το παρελθόν, αλλά το μέλλον.

Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου ήταν μόλις 381 χιλιάδες ευρώ, με τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό να κυμαίνεται γύρω στα 23 εκατ. ευρώ και τον δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας να υπολείπεται της μονάδας.

Και ας μην παρασυρθούν οι κοινοί μέτοχοι και θεωρήσουν βέβαιο ότι σύντομα θα αρχίσουν να εισπράττουν μέρισμα.

Πρώτα απ’ όλα γιατί υπάρχει ένα μεγάλο υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών.

Και στη συνέχεια γιατί οι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών δικαιούνται σωρευτικό μέρισμα για όλα τα χρόνια που η Μπουτάρης δεν έχει προχωρήσει σε διανομή κερδών.

Αφού λοιπόν μηδενιστούν οι συσσωρευμένες ζημίες και αφού εισπράξουν τα σωρευτικά μερίσματά τους οι προνομιούχοι μέτοχοι, τότε θα δικαιούνται μέρισμα οι κοινοί...

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί ψάξαμε και βρήκαμε (βλέπε Ετήσιο Δελτίο) ότι ο βασικός μέτοχος κ. Κων/νος Μπουτάρης εισέπραξε το 2005 ως αμοιβή το ποσό των 429.975,56 ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ τις αμοιβές των managers άλλων εταιριών με πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις.

Στο Ετήσιο Δελτίο του 2006 δεν μπορέσαμε να βρούμε την ίδια πληροφόρηση για τις αμοιβές του κ. Κ. Μπουτάρη για το έτος που πέρασε, παρά μόνο ότι στη μητρική holding οι ”αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών διοίκησης ήταν 613 χιλιάδες (1,45 εκατ. στον όμιλο)...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v