Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2007

ΚΑΡΕΛ: Καμένοι επενδυτές & τσιγάρο για παρηγοριά!

Eκεί κάπου περί το Μάρτιο του 2006 η μετοχή της ΚΑΡΕΛΙΑ είχε φτάσει αισίως πάνω από τα… 130 ευρώ.

Στη συνέχεια βέβαια η οικογένεια ΚΑΡΕΛΙΑ αντί να αυξήσει τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, επέλεξε να μην κάνει τίποτα κι έφυγε από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.



Οπότε η μετοχή έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα αρκετοί μικρομέτοχοι να ”καούν” κανονικότατα.

Μετά από κάποιο καιρό (τέλος 2006-αρχές 2007) έγινε πάλι μια ανοδική κίνηση (την οποία ακολούθησαν οι έχοντες ασθενή... μνήμη) που έφτασε μέχρι λίγο πάνω από τα 100 ευρώ.

Τότε η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αγορά μετοχών ΚΑΡΕΛΙΑ είναι λάθος κίνηση αφού οι μεγαλομέτοχοι προφανώς παραμένουν στο ΧΑ για φορολογικούς και μόνο λόγους, χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για το αν η μετοχή της είναι απαξιωμένη, για το αν έχουν θεσμικούς και για οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων, έχει σχέση με την (με την καλή έννοια) αξιοποίηση του χρηματιστηριακού εργαλείου.

Οι εξελίξεις-δυστυχώς- μας έχουν δικαιώσει πλήρως. Με το δείκτη να έχει σπάσει τα κοντέρ κοντεύοντας τις 5.500 μονάδες, η μετοχή βρίσκεται στα… 65 ευρώ!

Προσέξτε τώρα τη… μαγκιά.

Λίγος καιρός να περάσει, αν οι βασικοί μέτοχοι θελήσουν να βγάλουν την εταιρία από το ΧΑ, δεν έχουν παρά να αγοράσουν 1-2% από την αγορά ”τσούκου-τσούκου” και μετά να κάνουν delisting, λαμβάνοντας –υποχρεωτικά παρακαλώ- από την αγορά το υπόλοιπο στην μέση τιμή που θα έχει η μετοχή!

Και οι μικρομέτοχοι θα κάνουν τσιγαράκι για... παρηγοριά.

Σύμφωνα πάντως με χθεσινή ανακοίνωση οι βασικοί μέτοχοι – η οικογένεια Καρέλια δηλαδή- έχει ”μόλις”… 88,14%.

Ωστόσο, αν δούμε το πιο πρόσφατο επίσημο μετοχολόγιο του ΧΑ (της προηγούμενης… Δευτέρας δηλαδή) φέρονταν να έχουν ΠΑΝΩ από 90%.

Τι έγινε πούλησαν στο... ενδιάμεσο, ή κάτι άλλο συνέβη;

Θα τη βρούμε την ακρή, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία.

Σημασία έχει να καταλάβουν οι επενδυτές, αυτά που πρεπει να καταλάβουν, αλλά και να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι δεν έχει αξία να παραμένουν στο Χρηματιστήριο (έστω και στην Ειδικών Χρηματιστηριακών) εταιρίες που είναι ”μέσα” για το ”θεαθήναι.

Ζημιά κάνει, καλό δεν κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v