Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2016

Το Brexit και οι θεωρίες συνωμοσίας...

Το Brexit και οι θεωρίες συνωμοσίας...

Η έξαρση του λαϊκισμού και της καχυποψίας απέναντι στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και η Βρετανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Στη μάχη του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ή όχι έχουν ακουστεί -και ψιθυριστεί- πολλά, τα οποία εντάθηκαν μετά και τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Jo Cox.

Φυσική συνέπεια είναι, ένας στους τρεις Βρετανούς να θεωρεί το δημοψήφισμα... στημένο, όπως έδειξε χθεσινή δημοσκόπηση, με τα ποσοστά να αυξάνονται περαιτέρω σχεδόν στο 50% στις τάξεις των οπαδών του Brexit, που βλέπουν θεωρίες συνωμοσίας από τη βρετανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί τελικά η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Πολλοί, δε, θεωρούν ότι στη μάχη για την παραμονή εμπλέκεται και η θρυλική MI5, χωρίς ωστόσο να το «τραβάνε» περιλαμβάνοντας και την ύποπτη στάση του Τζέιμς Μποντ (βλέπε Ντάνιελ Κρεγκ), αν και φόρεσε μπλουζάκι υπέρ της παραμονής.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα του πόσο έγκυρες είναι, δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη βρετανική κοινή γνώμη.

Ο διχασμός της κοινής γνώμης είναι ξεκάθαρος σε σχετικό διαδραστικό γράφημα του Economist, στο οποίο φαίνεται ότι παρά το διαγραφόμενο «ντέρμπι», τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα: Υπέρ του Bremain τάσσονται οι πλούσιοι (με 53% έναντι 36% υπέρ αποχώρησης) και οι νέοι (σε ποσοστό 60% έναντι 20%), ενώ Brexit θέλουν οι φτωχότεροι (με 52% έναντι 31%) και οι γηραιότεροι Βρετανοί (σε ποσοστό 57%) -προφανώς ενθυμούμενοι την πάλαι ποτέ μεγάλη αυτοκρατορία του Ηνωμένου Βασιλείου... 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v