Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μισοί υποστηρικτές του Brexit βλέπουν «στημένο» δημοψήφισμα

Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 56% των υποστηρικτών του Brexit θεωρεί «στημένο» το δημοψήφισμα της Πέμπτης. Το 75% πιστεύει ότι η MI5 συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να εμποδίσουν την έξοδο από την ΕΕ.

Οι μισοί υποστηρικτές του Brexit βλέπουν «στημένο» δημοψήφισμα

Σχεδόν οι μισοί υπέρμαχοι του Brexit υποστηρίζουν ότι το αυριανό δημοψήφισμα είναι στημένο, ενώ περίπου το ένα τρίτο θεωρεί ότι η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας συνωμοτεί για να αποφύγει μια έξοδο της χώρας από την Ευρώπη, καταδεικνύουν νέες δημοσκοπήσεις.

Δημοσκόπηση της YouGov που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού LBC με έδρα το Λονδίνο, έκανε σχετικές ερωτήσεις σε 1.656 ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία στις 13 και 14 Ιουνίου προκειμένου να διερευνήσει τις επικρατούσες θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν το δημοψήφισμα.

Οι απαντήσεις τους εξαρτήθηκαν κυρίως από το τι προτίθενται να ψηφίσουν την Πέμπτη, διευκρινίζει το CNBC.

Συνολικά, το 28% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως είναι «πιθανώς αληθές» ότι το δημοψήφισμα είναι «στημένο», ενώ το 45% απάντησε ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν ισχύει. Ωστόσο, όταν απομονώθηκαν οι απαντήσεις των υποστηρικτών της βρετανικής εξόδου, φάνηκε ότι το 46% από εκείνους θεωρεί πιθανό ένα «στημένο» δημοψήφισμα.

Όταν ερωτήθηκαν για το ρόλο της MI5 και το αν εργάζεται με τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι ψηφοφόροι της Leave ήταν σχεδόν ισοκατανεμημένοι: το 28% τόνισε ότι αυτό μάλλον ισχύει, το 33% απάντησε ότι μάλλον δεν ισχύει και το 39% ανέφερε ότι δε γνωρίζει.

Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των ψηφοφόρων θεωρούν ότι υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και επέκταση, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποσιωπάται επίτηδες μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Το 49% των ερωτηθέντων στήριξε αυτή την άποψη. Το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 75%, όταν απομονώθηκαν οι απαντήσεις των υποστηρικτών του Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v