Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2016

Τράπεζες: Η Ρουμανία και το... δύσκολο παράδειγμα

Τράπεζες: Η Ρουμανία και το... δύσκολο παράδειγμα

Αυξημένες προβλέψεις πήραν οι ρουμανικές θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών στο β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, μετά τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που επιτρέπει τη διαγραφή του ανεξόφλητου δανειακού υπολοίπου, εφόσον ο δανειολήπτης παραδώσει το ακίνητο στην τράπεζα.

Το Μάιο του 2016, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την εξόφληση χρέους (νόμος 77/2016), ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα του δανειολήπτη να εξοφλήσει πλήρως υπόλοιπο δανείου που έχει ως ενέχυρο ακίνητο, με αποπληρωμή σε είδος. Με τη μεταβίβαση, δηλαδή, του ακινήτου στην τράπεζα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, το δάνειο αποπληρώνεται.

Με τη νέα νομοθεσία, οι ρουμανικές τράπεζες αναγκάστηκαν να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις, οι οποίες αφορούν, κατά κύριο λόγο, τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και ειδικότερα όσα εξ αυτών έχουν υψηλά ανεξόφλητα υπόλοιπα. Και αυτό διότι σε κάποιες περιπτώσεις ενήμερων στεγαστικών, η αξία του ανεξόφλητου υπολοίπου ενδέχεται να είναι ίση ή και υψηλότερη της τρέχουσας εμπορικής αξίας.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου, η Bancpost, θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία, αναγνώρισε επιπλέον πρόβλεψη ποσού 20 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέψεις το ύψος των οποίων δεν διευκρινίζεται στις οικονομικές καταστάσεις πήραν και οι θυγατρικές των Alpha και Εθνικής (σ.σ. η θυγατρική της Πειραιώς έχει μικρό μέγεθος σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό του ομίλου).

Η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης να υιοθετήσει τη λύση που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ αποσκοπεί στη γρήγορη επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων μέσω της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.

Αν το στοίχημα βγει, τότε από τη μελλοντική άνοδο των τιμών των ακινήτων και της ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας οι τράπεζες θα ρεφάρουν τη ζημιά...

Ούτε λόγος βέβαια για υιοθέτηση και στην Ελλάδα ανάλογων κινήσεων. Μετά από επτά χρόνια ύφεσης, οι τιμές των ακινήτων δεν έπεσαν σε εκείνο το σημείο που θα μπορούσε να εκδηλωθεί αυξημένη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v