Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2016

Η επίσκεψη του SSM στην Αθήνα και η καυτή ατζέντα

Η επίσκεψη του SSM στην Αθήνα και η καυτή ατζέντα

Στην Αθήνα αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την ετήσια συνάντησή του με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Στις συναντήσεις με τους τραπεζίτες αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) καθώς τον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθούν οι αναλυτικοί τριμηνιαίοι στόχοι των τραπεζών.

Δευτερευόντως θα συζητηθούν θέματα όπως η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η βελτίωση της ρευστότητας και της ικανότητας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και το ανοικτό θέμα της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων.

Και μπορεί το θέμα των κόκκινων δανείων να είναι κυρίαρχο, αλλά μη νομίζετε ότι τα άλλα είναι αμελητέα.
Μπορεί τα πλάνα αναδιάρθρωσης να εμπεριέχουν διαχειρίσιμες δεσμεύσεις για μείωση προσωπικού και δικτύου καταστημάτων, οι διοικήσεις όμως ξέρουν ότι απαιτείται επιθετικότερη προσαρμογή των εξόδων.

Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Κρίσιμα είναι και επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα το αν η Εθνική εξοφλήσει τα CoCos μετά την πώληση της Finansbank, ή θα περιμένει με συναίνεση του SSM να δει πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Όσον αφορά στα κόκκινα, ο χρόνος για τις τράπεζες αρχίζει να μετρά αντίστροφα από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Τότε ξεκινά το πρώτο τρίμηνο που θα έχει υψηλούς στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μια και για το 2016 οι τράπεζες έβαλαν στους στόχους τις προβλέψεις των προϋπολογισμών τους.

Αν τον Μάρτιο του 2017 διαπιστωθεί υστέρηση έναντι των στόχων, οι διοικήσεις θα πρέπει να απολογηθούν έναντι των αρχών αλλά και των μετόχων τους.

Εξ ου και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα ολοκληρωθούν όπως προβλέπει το Μνημόνιο ως τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v