Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2016

Με... διπλωματικό σάκο οι άδειες στους Ρώσους για TurkishStream

Με... διπλωματικό σάκο οι άδειες στους Ρώσους για TurkishStream

Έγραφε πρόσφατα το Euro2day.gr για τις συζητήσεις Gazprom με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, οι οποίες έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Κίνα.

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι έλαβε δια της διπλωματικής οδού (through diplomatic channels, λέει η ανακοίνωσή της) από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, τις πρώτες άδειες για τον αγωγό. Η ανακοίνωση δεν προσδιορίζει τι είδους άδειες έλαβε. Ωστόσο από ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών εικάζεται ότι αυτές αφορούν στην υποβρύχια διέλευση του αγωγού από την ΑΟΖ της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως και να έχει το πράγμα, η «πρωτοτυπία» της αποστολής αδειών για έργα παρόμοιας σημασίας δια της διπλωματικής οδού δείχνει περίτρανα ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί με Πούτιν και Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ότι οι δύο χώρες δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσει ο αγωγός, τουλάχιστον μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι Ρώσοι πάντως δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τις εξελίξεις στην υπόθεση του νότιου ρωσικού διαδρόμου.

Παρά τη σμίκρυνσή του έναντι του αρχικού σχεδίου, προσφέρει μια διέξοδο στο ρωσικό αέριο και απαλλάσσει την Gazprom από το κόστος επενδύσεων που έχει κάνει και μένουν ανενεργές (συγκρότημα συμπιεστών) και απαιτήσεων για κατασκευαστικά συμβόλαια που δεν εκτελούνται (Saipem). Έτσι ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Alexey Miller σε δήλωσή του σημειώνει:

«Η έκδοση των πρώτων αδειών είναι καλό νέο για την Gazprom. Η κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς αντανακλά το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για το σχέδιο του αγωγού TurkStream και σηματοδοτεί τη μετάβαση στη φάση της υλοποίησής του»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v