Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2007

X.A.: Ελπίδες για ”πάρτι” με κίνδυνο... hangover!

Την... επιθυμία (περαιτέρω ανόδου) ανάγκη ποιούμενη η αγορά ”διάβασε” τη συνεδρίαση της Παρασκευής ως πρώτη ένδειξη μαζικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και έναρξης του χριστουγεννιάτικου πάρτι.

Παρότι τρελαινόμαστε για πάρτι, πρέπει να σημειώσουμε ότι το αγοραστικό ντελίριο της Παρασκευής οφείλεται σε μια μικρή… τεχνική λεπτομέρεια.

Στο rebalancing των δεικτών του ΜSCI. Rebalancing που για το Χ.Α. ήταν ευρύ, καθώς σειρά ελληνικών μετοχών εισέρχεται στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI.

Έτσι, τίτλοι όπως αυτοί των Aegean Airways, ΑΤΕ, Τ.Τ., Alapis, AΝΕΚ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Εμπορική, Euromedica, Φουρλής, Frigoglass, Intralot, Ιασώ, Σιδενόρ, ΟΛΠ, Άβαξ, Jumbo, S&B είχαν flows από Index funds που ανέβασαν ή εκτίναξαν (σε περιπτώσεις περιορισμένης εμπορευσιμότητας) τιμές.

Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις τίτλων που ενώ μπήκαν στον MSCI Small Cap, οι αγορές οι οποίες εκδηλώθηκαν ήταν ασθενείς –π.χ. Ρόκας, EFG Properties–, ενώ από την αναδιάρθρωση υπήρξαν και χαμένοι, όπως οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, OTE, ΕΛΤΕΧ οι οποίοι έπεσαν κατηγορία.

Παραδοσιακά, το rebalancing της 30ής Νοεμβρίου αποτελεί την κορύφωση ενός, επίσης παραδοσιακά, καλού χρηματιστηριακά μήνα. Φέτος, ο Νοέμβριος ήταν μήνας διόρθωσης και μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του έδωσε ανοδική αντίδραση, καθώς τα hedge funds έκλειναν βιβλία και μαζί τις κερδοφόρες short θέσεις που είχαν ανοίξει στο α΄ δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Βιβλία όμως δεν έχουν κλείσει τα prop desks, τα οποία σημειωτέον διαθέτουν, επίσης, ισχυρή έκθεση στο Χ.Α. Έκθεση, που περικόπτεται, μεθοδικά, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις κυρίως όσον αφορά σε τίτλους μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Deutsche Bank, Citigroup, Morgan Stanley και άλλες ξένες επενδυτικές τράπεζες, τα prop desks των οποίων δραστηριοποιούνται ενεργά στο Χ.Α., μειώνουν θέσεις εδώ και καιρό.

Από την ένταση των κινήσεών τους θα εξαρτηθεί, ως έναν βαθμό, το volatility του Χ.Α. κατά τον τρέχοντα –εορταστικό- μήνα και θα έχουμε year end rally ή απλώς… πονοκέφαλο (τo γνωστό αγγλιστί ως... hangover) από το μεθύσι των προσδοκιών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v