Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2016

Τίτλοι τέλους σε «αιολικές» επενδύσεις 250 εκατ. από την EDF

Τίτλοι τέλους σε «αιολικές» επενδύσεις 250 εκατ. από την EDF

Σε μαζική ανάκληση αδειών αιολικών πάρκων ισχύος 200 μεγαβάτ της γαλλικής EDF Energies Nouvelles, προχώρησε η ΡΑΕ μετά από αιτήματα της ίδιας της εταιρείας.

Οι ανακλήσεις αφορούν σε οκτώ αιολικά, από τα οποία τα έξι τοποθετούνταν στο νομό Φλώρινας και τα δύο στους νομούς Κιλκίς και Κορινθίας.

Με δεδομένο ότι η γαλλική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Πάρη Μουράτογλου, προχωρά σε μαζική ακύρωση επενδυτικών σχεδίων άνω των 250 εκατομμυρίων, θα πρέπει κανονικά να χτυπήσει καμπανάκια στην κυβέρνηση, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πάντα την Ελλάδα υψηλά στις επενδυτικές και επιχειρηματικές της προτεραιότητες.

Οι άδειες, την ακύρωση των οποίων ζήτησε η ξένη εταιρεία, αντιστοιχούν περίπου στο 30% του χαρτοφυλακίου αδειών που κατέχει. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην Ελλάδα αιολικά συνολικής ισχύος 316 μεγαβάτ και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 11,5 μεγαβάτ.

Όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς, η κίνηση της γαλλικής εταιρείας συνδέεται περισσότερο με τη βελτίωση της αξιοπιστίας του χαρτοφυλακίου αδειών που κατέχει στην Ελλάδα, παρά με οτιδήποτε άλλο.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών και οι συχνές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, σε συνδυασμό με το κόστος τήρησης των αδειών (εγγυητικές επιστολές), κάποιες φορές καθιστούν τις επενδύσεις ασύμφορες.

Με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι επενδυτές να αποσύρονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v