Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2016

Crowdfunding: Ιδού η Ρόδος...

Crowdfunding: Ιδού η Ρόδος...

Θα μπορέσει τελικά ο θεσμός του crowdfunding να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και έτσι να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για πολλές από τις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) της χώρας;

Η θετική πλευρά είναι ότι υπάρχει πλήθος επιχειρηματικών προσπαθειών-ιδεών που ζητούν χρηματοδότηση και η χώρα έχει να ωφεληθεί από την ανάπτυξη πολλών τέτοιων εγχειρημάτων.

Επίσης, το θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον υπαρκτό και -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών (π.χ. δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση ενημερωτικού δελτίου) και για σχετική προστασία του επενδυτικού κοινού (μέγιστο ύψος έκδοσης οι 500 χιλιάδες ευρώ, ανώτατο ποσό επένδυσης ανά άτομο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του).

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να ξεπεραστούν στην πράξη και ορισμένα προβλήματα.

Θα πρέπει για παράδειγμα να βρεθεί ένα επενδυτικό κοινό που να είναι διατεθειμένο να αναλάβει μεγάλο ρίσκο, προκειμένου να ελπίζει σε υψηλή απόδοση. Άλλωστε, το ποσοστό επιτυχίας των start ups είναι χαμηλό, ακόμη και σε πιο «σίγουρες» οικονομίες από τη δική μας. Μέρος του κινδύνου επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι η επένδυση δεν θα είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη.

Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι το σχετικό χαμηλό ανώτατο ύψος άντλησης κεφαλαίων (500.000 χιλιάδες αυτό) πιθανόν να οδηγήσει το κόστος της έκδοσης σε υψηλά επίπεδα, αν μετρηθεί ως ποσοστό επί των χρημάτων που θα επενδυθούν στην εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη ΑΕΠΕΥ που θα ζητήσει να λάβει τη συγκεκριμένη αδειοδότηση. Θα πρόκειται για θυγατρική τράπεζας, ή μπορεί να δούμε και κάποιες εκπλήξεις;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v