Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2008

Σκάνδαλο SocGen: Ευτυχώς που δεν ήταν... Βρετανός

Στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου συγκεντρώνονται παραδοσιακά κατ’ έτος αυτήν την εποχή οι επώνυμοι διεθνείς τραπεζίτες και οι πολιτικοί που είναι ”κάποιοι”, έσκασε την Πέμπτη η είδηση για τις ζημίες της Societe Generale από την ανεξέλεγκτη δράση του 31χρονου Παριζιάνου trader!

Η απουσία της συνήθους χαιρεκακίας (που κατά κανόνα ακολουθεί το ξέσπασμα μιας αρνητικής είδησης για ένα μέλος της διεθνούς τραπεζικής κοινότητας), τουλάχιστον στην ομήγυρη του Νταβός, εξηγήθηκε από έναν τραπεζίτη:

Τα νέα αυτά συντέλεσαν στο να ”δέσουν” τους τραπεζίτες δίνοντάς τους το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινή μοίρα της ομάδας.

Απ’ όλα, όμως, τα τραπεζικά κέντρα στα οποία οι τραπεζίτες... σταυροκοπιούνταν για την τύχη που είχαν να μην είναι αυτοί στη θέση της Societe Generale, πουθενά οι προσευχές δεν ήταν τόσο έντονες όσο στο... Λονδίνο!

Θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης για τον υπουργό Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, μετά τις τεράστιες προσπάθειές του να σωθεί η Northern Rock, κι ακόμη θα επισκίαζε άνετα το φιάσκο (πάλι βρετανικό) του Νικ Λίσον με την Barings.

Αλλά αυτήν τη φορά ήταν Γάλλος ο απατεώνας και δη στον πυλώνα της γαλλικής τραπεζικής, στη Societe Generale!

Παρά την αίσθηση της ομοψυχίας, οι Βρετανοί τραπεζίτες, ανακουφισμένοι, ανέπεμπαν δεήσεις στον Ύψιστο μονολογώντας: ”Σ’ ευχαριστούμε, Θεούλη μας, που ΔΕΝ ήταν Βρετανός”!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v