Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2008

Η ΔΕΗ, η ΡΑΕ και... ”η κατσίκα του γείτονα”!

Επιτέλους.Κάτι... κινήθηκε!

Τελικά η ΡΑΕ δεν λύγισε στις πιέσεις (τρανταχτό- αλλά όχι μόνο- παράδειγμα, η ίδια η ΔΕΗ που έκανε ανοικτή παρέμβαση) κι έδωσε χθες την άδεια για ένταξη της νέας μονάδας της Endesa Hellas στο σύστημα, με την ιδιότητα του συμπαραγωγού.

Η είδηση αυτή (μετά από περίπου ένα… χρόνο αναμονής!) έγινε ευμενώς αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς (προφανώς κάποιοι είναι παραπονεμένοι για δικούς τους λόγους) καθώς σηματοδοτεί τα εξής σημαντικά:

Α) Τηρούνται οι νόμοι και το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την απελευθέρωση της αγοράς-πράγμα σημαντικό για όσους ιδιώτες προτίθενται να υλοποιήσουν, ή ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό χώρο.

Β) Δείχνει ότι κάτι κινείται, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, σε ένα χώρο όπου πολλά θέματα παραμένουν (επίτηδες) ανοικτά, εκθέτωντας τελικά την κυβέρνηση και τη χώρα.

Γ) Αποτελεί ένδειξη ότι η ΡΑΕ μπορεί (τουλάχιστον υπό συνθήκες, για να μην λέμε και μεγάλες κουβέντες ενόσω ο… αγώνας της απελευθέρωσης είναι στην αρχή του) να λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη Αρχή.

Διότι είναι γεγονός ότι η ανεξαρτησία των Αρχών αυτών, (γενικώς κι όχι ειδικώς) έχει τσαλαπατηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, από τους κεντρικούς φορείς εξουσίας.

Με την ένταξη πάντως της μονάδας της Endesa στο σύστημα, η ΔΕΗ κερδίζει (σύμφωνα με υπολογισμούς της ΡΑΕ) πάνω από 30 εκατ. ευρώ, ενώ μπαίνει ένα σημαντικό ”λιθαράκι” στο να αποφύγουμε τεράστια ταλαιπωρία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γι αυτό άλλωστε χθες πέρα από τη δικαιολογημένη άνοδο της Μυτιληναίος ( ως βασικού εταίρου στο σχήμα Endesa Hellas) κινήθηκε ανοδικά και η μετοχή της... ΔΕΗ!

Ο λόγος που ”διαμαρτύρεται” η τελευταία, είναι ότι αν η μονάδα της Endesa έμπαινε ως ”αυτοπαραγωγός”, όπως η ΔΕΗ ήθελε, θα κέρδιζε κι άλλο ένα 20αρικάκι, (εκατ. ευρώ) όπως μαθαίνουμε

”Μονά ζυγά δικά της” όμως, δεν γίνεται.

Η ΡΑΕ επιφυλάχθηκε για το θεμα ΔΕΗ-RWE, ωστόσο αν καταλάβαμε καλά τα όσα είπε ο πρόεδρος της, το παιχνίδι θα παιχτεί σε… υψηλό επίπεδο.

Όποιος διαμαρτύρεται για την κυοφορούμενη συνεργασία πρέπει να έχει και λεφτά για να επενδύσει ο ίδιος, είπε περίπου… ευθέως.

Κάποιοι έχουν.

Άλλοι πάλι, μάλλον παίζουν… ”στο μιλητό”, κι απλά προσπαθούν γενικώς... ”να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα”

Αυτοί νομοτελειακά θα βρεθούν εκτός… παιδιάς!

ΥΓ: Δεν μας τα λένε καλά οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Μόλις χθες λέει, κατάλαβαν ότι μερίδα του Τύπου ”παρεξήγησε” προηγούμενη ανακοίνωση τους, ως αλλαγή στάσης, ενω παραμένουν αντίθετοι στο να πάρει η Endesa άδεια Συμπαραγωγής!

Δεν θα μπούμε στην ουσία των διατυπώσεων εκείνης της ανακοίνωσης, θα επίσημάνουμε απλά ότι απο την 30/01/2008 ως χθες μεσολάβησαν... 14 μέρες.

Και βγήκαν τώρα να πουν ότι ”δεν είναι έτσι, είναι... γιουβέτσι”

Τόσες μέρες που είσασταν παιδιά... διακοπές;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v