Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2017

Οι e-πλειστηριασμοί και τα κέρδη από δημόσιες συμβάσεις

Οι e-πλειστηριασμοί και τα κέρδη από δημόσιες συμβάσεις

Ευχάριστη και διδακτική ήταν η είδηση που προήλθε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, σχετικά με την πολύ μεγάλη έκπτωση που εξασφάλισε για την αγορά 60.000 αθλητικών φανελών για λογαριασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η αρχική δαπάνη για την προμήθεια αυτή είχε υπολογιστεί στις 366.000 ευρώ, ωστόσο μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, το τίμημα που χρειάστηκε να καταβληθεί, περιορίστηκε στις 208.000 ευρώ.

Δηλαδή «περίσσεψαν» 158.000 ευρώ...

Η συνολική τελική έκπτωση που επετεύχθη ήταν της τάξης του 43,17% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό της προμήθειας και 38,86% σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, η οποία ήταν η τιμή της βέλτιστης οικονομικής προσφοράς που είχε υποβληθεί στον διαγωνισμό.

Πού οφείλεται η επιτυχία αυτή;

Στη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε ηλεκτρονικά. Εκεί οι προμηθευτές, βλέποντας ότι κάποιος άλλος ζητούσε λιγότερα, μείωναν το τίμημα, ρίχνοντάς το τελικά στις 208.000 ευρώ. Πόσο θα στοίχιζε η ίδια προμήθεια αν δεν γινόταν με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό; Ακριβώς 350.000 ευρώ, που ήταν και η τιμή της βέλτιστης οικονομικής προσφοράς...

Φαίνεται λοιπόν με στοιχεία, ότι τα περιθώρια εξοικονόμησης χρημάτων από τις δημόσιες συμβάσεις είναι τεράστια.

Αρκεί να υπάρχει η πρόθεση και μια στοιχειώδης οργάνωση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v